Златна шљивовица из села Крчмар: Највеће признање на Међународном такмичењу у Мађарској за ракију из мионичког краја

На Међународном такмичењу за ракије и дестилерије “Магнус спритум” одржаном у мађарском граду Мохач, шљивовица из мионичког краја награђена је златном медаљом за квалитет. У конкуренцији од 1200 узорака разних воћних ракија из неколико европских земаља, препреченица Мирослава и Саше Крстивојевића из мионичког села Крчмар од максималних 20 бодова освојила је 19. Седмочлани жири оцењивао је изглед, арому, укус и укупан утисак.

Награђени произвођач, Саша Крстивојевић каже:
”За нашу производњу, а пре свега домаћинство, ово је престижна награда, изазов и обавеза да одржимо квалитет и проширимо пласман по старом традиционалном рецепту производње. Пошто смо већ освојили четири сребрне медаље на Сајму шљива у Осечини, опробали смо се мало и на простору Европске уније. Планирамо да узорке шаљемо и на такмичења у Кини и Русији, јер се ту квалитет оцењује а где има квалитета, пласан је загарантован.”
Ракија која јенаграђена златном медаљом у Мађарској произведена је у јесен прошле године од шљиве сорте чачанска родна. Крстивојевићи произведу до 1000 литара препеченице из сопствених воћњака, а шљиву гаје по принципима органске производње.
”Стање у овој производњи тренутно је хаотично, али квалитет увек нађе купца. Ако говоримо о томе да ли се више исплати производити ракију или шљиву продавати у свежем стању ту никад нема правила, али и поред свега ми смо се углавном базирали на преради шљиве у ракију”, наводи Крстивојевић.

извор: patak online

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...