Narodna verovanja o zmijama: Evo zašto nikada ne smete da je ubijete

0
12131

Zmija je, verovatno zbog straha koji izaziva kod većine oduvek u našem prednju zauzimala posebno mesto. Shvatana je kao predžnak određenih događaja, bilo je bitno gde se pojavljivala, a poseban značaj joj je pridavan kada se javljala u snovima. Ipak, to su narodna verovanja vezana za zmije uopšteno. Zmija čuvarkuća je sasvim posebna vrsta i kao što joj samo ime kaže, postoji da bi čuvala kuću tj. ukućane.

Pročitajte i: Jedna od najpotresnijih srpskih fotografija iz rata: Zabeležena na Solunskom frontu, veličanstvena i bolno tužna

Čuvarkuća postoji u mitovima starih Slovena kao simbol predaka. Budući da su preci vezani za kuću i ova zmija živi u neposrednoj blizini domaćinstava. Kao mesto na kome obitava spominje se kućni prag i ognjište. Utvrđeno je da su Sloveni imali običaj sahranjivanja ispod praga kuće, a ognjište tj. vatru su dovodili u vezu sa zagrobnim životom, pa samim tim i sa preminulima iz svoje porodice.

Pročitajte i: Unuk Milunke Savić otkriva: Ovo je prava istina o mojoj babi, istoričari pričaju netačnu priču

Stari Sloveni su verovali da čuvarkuća živi u blizini kućnog ognjišta. Flickr SoulRiser. Zmija čuvarkuća
Stari Sloveni su verovali da čuvarkuća živi u blizini kućnog ognjišta

Čuvarkuća može da predstavlja isključivo pretka umrlog prirodnom smrću. Samim tim, on nema potrebu da se sveti, osim u slučaju da se njegovoj zmiji nanese neka nepravda. U tom smislu najteži greh je ubiti je. Slučajno ili namerno, svejedno je. Time bi precima bila naneta ogromna uvreda, a smatrala bi se grešnom cela porodica onoga ko je zmiji naudio. Kazna za to je smrt nekoga od ukućana.

Pročitajte i: Beograđanka, fatalna zavodnica: Šokirala sve udajom za ujaka, kneza Mihaila, što nikako nije bio kraj njenim skandalima

Zmija čuvarkuća je uglavnom bele boje, ali se u nekim krajevima spominje kao crna. Nikada se ne pojavljuje pred ukućanima osim kada ih upozorava da im preti zlo. Kao predak ona pokušava da pomogne porodici upozoravajući je da je pred vratima nesreća. Ukoliko ukućani shvate u vezi sa čim se predak pojavio, imaće šansu da eventualno spreče nemio događaj.

Nikada ne smete ubiti čuvarkuću jer ona bdi nad ukućanima. Wikipedija, Marko Maričić. Zmija čuvarkuća
Nikada ne smete ubiti čuvarkuću jer ona bdi nad ukućanima

Pročitajte i: Veličanstvena Teslina poruka studentima u Beogradu: Posetio je Srbiju na samo 31 sat i dokazao kako se ostaje “Srbin i preko mora”

Prema drugačijoj verziji, ima slučajeva kada treba ovu zmiju svesno prizivati. Ako bi kuću pratila loša sreća duže vreme smatralo se da su preci gnevni na ukućane. U tim situacijama najbolje je čuvarkuću prizvati i nečim je umilostiviti. To se najčešće odnosi na situacije kada u kući nema poroda, kada crkava stoka ili kada zavlada bolest. Ovakve večere imale su poseban značaj ako se pripremaju na Badnje veče. Predak koji je odobrovoljen dopustiće da se vrati stari poredak čime će i sreća doma biti ponovo uspostavljena.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime