Необична сорта жуте лубенице гајена је у Србији од давнина. Старији памте да је много распрострањенија била пре Другог светског рата него данас. Са сетом се сећају слаткоће њеног жутог “меса” и необичне боје која их врати у детињство, када су их са слаткоћом јели одмах по брању, на њиви.

Данас је жути бостан атракција тек на понекој пијаци, од које испрва људи зазиру чудећи се његовом изгледу, али ко се одважи да једном проба, враћаће се поново.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Имају танку кору и мало семена. Укус жутог језгра подсећа на укус диње и изузетно су слатке. Теже око пет, шест килограма и скупље од шарених лубеница за неких 20-30 динара.

Као да јој се затрло семе, тек у понеким сремским селима (Попинци, Ашања, Пећинци, Добринци…) бостанџије могу да се похвале овом сортом “сремске краљице”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

И док је на далеком Тајланду ова сорта широко заступљена као егзотично поврће (да, добро смо се изразили, лубеница је заправо поврће а не воће), жута лубеница је код нас остала само предратна успомена старијих грађана и тек понека атракција на малобројним тезгама.

Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име