Снима се српско-руски филм “Звезда и смрт грофа Вронског. Српски гамбит”- историјска прича о љубави која је променила свет

0
273

Документарно-играни филм “Звезда и смрт грофа Вронског. Српски гамбит” први је заједнички руско-српски пројекат ове врсте.

Снимање филма почело је 5.децембра, а у њему ће се приказати живот Николаја Николајевича Рајевског, кога је Лав Толстој описао као грофа Вронског у роману “Ана Карењина”.

grof vronski

Гроф Рајевски учествовао је на страни Србије у рату против Турака 1876. године. Пао је у бици код Горњег Адровца 20. августа 1876. године.

Pročitajte i  Старији и од Светог Саве - ово је био први српски светац који је несрећно страдао

У широком историјском контексту филм приказује делање руског добровољачког покрета који је окупио хиљаде држављанина Руског Царства који су кренули да помогну српској браћи у борби против Турака.

Поред тога, у филму ће се и детаљније испитати веза између грпфа Рајевског и грофа Вронског, јунака “Ане Карењине”.

vronski

Филм ће обухватити руску историју и културу у 19. веку. Испитиваће узроке руско-турског рата, руску дипломатију и тајне службе у другој половини 19. века, добровољачке покрете…

Pročitajte i  Планина Путник: Ево како је један планински масив у Канади назван по српском војводи

На један оригиналан начин филм ће приказати судбине многих чувених личности једне епохе.

Снимање је почело у алексиначком селу Горњи Адровац и самом Алексинцу.

adrovac vronski

Пројекат ће бити реализован под покровитељством министарстава културе Србије и Руске Федерације, а значајну помоћ пружили су Руско национално историјско друштво и Фонд „Историја отаџбине“ из Русије.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име