6 STVARI KOJE ĆE VAM SE PROMENITI U ORGANIZMU AKO JEDETE ŠLJIVE: Bukvalno ćete se preporoditi

0
2323

Šjive su pravi izvor vitamina i ako ih redovno jedemo naš organizam će procvetati.
Samo jedna šjiva sadrži 84 posto vode, 0,6 posto proteina, 10 posto ugljenih hidrata, 21 gram vlakana.
Šjive imaju i nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitamina A, C i E, zatim kacijuma, magnezijuma i kalijuma.
Sve ovo je dokaz da su šljive jedno od najzdravijih voća, a evo i kako i na koji način utiču na naš organizam.

šljive

1) Šljive smanjuju šećer u krvi

Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

šjive 2

2) Šljive utiču na poboljšanje vaše memorije

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoćićete vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobosnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.

3) Šljive štite srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

šljive 3

4) Šljive štite vaš digestivni sistem

Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedna od načina da ih jedete tokom cele godine je da potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i zamrznite.

5) Jačaju kosti

Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci su testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

šljive 4

6) Šljive utiču na poboljšanje zdravlja očiju

Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da smanje rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.

Balknspress

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime