7 prirodnih čuda Srbije: Upoznajte lepote naše zemlje

0
1730

1. Kanjon reke Uvca

Kanjon reke Uvac se nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Zlatar i Javor. Osim po menadrima, kanjon reke Uvca poznat je po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, retka vrsta lešinara, koja je pre dve decenije skoro izumrla. Danas tu živi oko 300 primeraka ove vrste.
17633823248_ed759716f2_z

2. Nacionalni park Tara

Nacionalni park Tara nalazi se na najvišem delu planine Tare. Tri su razloga zašto je Tara proglašena nacionalnim parkom: očuvani šumski kompleksi, prisustvo Pančićeve omorike i velika razovrsnost biljnog i životinjskog sveta, od kojih su pod posebnom zaštitom:medved, divokoza i srna.

Na podlozi od krečnjaka, reke su napravile duboke klisure i kanjone. Pored toga se javljaju vrtače, pećine i uvale. Na taj način su stvorena pribežišta u kojima se sve do danas očuvao bogat biljni i životinjski svet.


Planina_Tara_Banjska_stena2

3. Drina

Reka Drina duga je 346 km, a nastaje spajenjem reka Tare i Pive kod Šćepan Polja u Crnoj Gori. Drina nikada nije bila plovna, mada ima dosta vode zbog reljefa korita, a na teritoriji Bajine Bašte se nalazi i najduži pravac od Crvenih voda do Lukova od 5 km na inače jako ‘’ krivoj Drini ‘’. Zbog njenog “krivog” izgleda, u narodu postoji fraza da neko “ispravlja krivu Drinu” kada pokušava da promeni nešto što je nemoguće promeniti.
drina

Pročitajte i  Uskršnji zeka koji deci donosi poklon: Zašto je zec simbol Vaskrsa ako kokoška nosi jaja u gnezdu?

4. Đavolja varoš

Legenda kaže da su nekada davno ovde živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose. Pošto su pili tu vodu, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru. Ovaj đavolji plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Vila nije uspela da urazumi svatove, i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima.

Pročitajte i  Krvavo odelo kneza Mihaila Obrenovića čuva tajnu: I danas potpuno očuvano, svedoči o pravoj pozadini ubistva!

Đavolja varoš se nalazi na jugu Srbije, u središtu planine Radan. Ovo je mesto čudnog imena i čudesnog izgleda, sa 202 zemljane piramide visoke od 2 do 15 metara, pokrivene kamenim kapama koje nauka naziva andezitske kupe. Đavolja varoš je smeštena u dve jaruge, koje imaju, takođe, neobična imena: Đavolja jaruga i Paklena jaruga.

6423321847_531cc0d9c1_z

5. Prerasti Vratne (kameni most)

Reka Vratna, pritoka Dunava, nalazi se oko Negotina. U kanjonu Vratne postoje tri velike prerasti – prirodni kameni mostovi (nazivaju se suva, mala i kamena prerast). Ovi mostovi važe za najviše prirodne kamene mostove u celoj Evropi.

vratna

6. Fruška Gora

Fruška gora je ostrvska planina i nacionalni park u Sremu. Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539 m). Odlikuje se raznovrsnim i retkim biljnim i životinjskim svetom.

Pročitajte i  Poslednje pismo Gavrila Principa: Ovim rečima oprostio se od roditelja

 

4183154054_be732b940a_z

7. Đerdapska klisura

Na Đerdapskoj klisuri Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Ova klisura je najduža i najveća Evropi i deo je prirodne granice između Srbije i Rumunije. Sa srpske strane ove klisure, nalazi se nacionalno park Đerdap, a sa rumunske strane, nacionalni park Železna vrata.

Na ulazu u klisuru se nalazi stari grad Golubac i stena Babakaj. Postoji legenda o devojci Golubani, koju su Turci uhvatili i odveli u harem. Pošto ona nikako nije mogla da se prilagodi životu u haremu i da prihvati sudbinu haremske lepotice, Turci su je vezali za stenu Babakj. Tako vezana ta stenu, devojka se udavila, a grad Golubac je nazvan po njoj.

12936234035_226c59297f_o

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime