7 природних чуда Србије: Упознајте лепоте наше земље

0
2100

1. Кањон реке Увца

Кањон реке Увац се налази се између Сјенице и Нове Вароши, између планина Златар и Јавор. Осим по менадрима, кањон реке Увца познат је по томе што се у њему гнезди белоглави суп, ретка врста лешинара, која је пре две деценије скоро изумрла. Данас ту живи око 300 примерака ове врсте.
17633823248_ed759716f2_z

2. Национални парк Тара

Национални парк Тара налази се на највишем делу планине Таре. Три су разлога зашто је Тара проглашена националним парком: очувани шумски комплекси, присуство Панчићеве оморике и велика разоврсност биљног и животињског света, од којих су под посебном заштитом:медвед, дивокоза и срна.

На подлози од кречњака, реке су направиле дубоке клисуре и кањоне. Поред тога се јављају вртаче, пећине и увале. На тај начин су створена прибежишта у којима се све до данас очувао богат биљни и животињски свет.


Planina_Tara_Banjska_stena2

3. Дрина

Река Дрина дуга је 346 км, а настаје спајењем река Таре и Пиве код Шћепан Поља у Црној Гори. Дрина никада није била пловна, мада има доста воде због рељефа корита, а на територији Бајине Баште се налази и најдужи правац од Црвених вода до Лукова од 5 км на иначе јако ‘’ кривој Дрини ‘’. Због њеног “кривог” изгледа, у народу постоји фраза да неко “исправља криву Дрину” када покушава да промени нешто што је немогуће променити.
drina

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

4. Ђавоља варош

Легенда каже да су некада давно овде живели скромни, мирни својој вери привржени становници. То је сметало ђаволу па им је он спремио „ђавољу воду“ да забораве на родбинске односе. Пошто су пили ту воду, омамљени мештани реше да венчају брата и сестру. Овај ђавољи план је покушала да спречи вила, која према легенди и дан-данас држи под својом заштитом овај крај. Вила није успела да уразуми сватове, и они кренуше са младенцима ка цркви на венчање. Она се онда поче молити Богу да на неки начин спречи родоскрнављење. Бог услиши њену молбу, споји небо са земљом, дуну јак, хладан ветар и окамени сватове са младенцима.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Ђавоља варош се налази на југу Србије, у средишту планине Радан. Ово је место чудног имена и чудесног изгледа, са 202 земљане пирамиде високе од 2 до 15 метара, покривене каменим капама које наука назива андезитске купе. Ђавоља варош је смештена у две јаруге, које имају, такође, необична имена: Ђавоља јаруга и Паклена јаруга.

6423321847_531cc0d9c1_z

5. Прерасти Вратне (камени мост)

Река Вратна, притока Дунава, налази се око Неготина. У кањону Вратне постоје три велике прерасти – природни камени мостови (називају се сува, мала и камена прераст). Ови мостови важе за највише природне камене мостове у целој Европи.

vratna

6. Фрушка Гора

Фрушка гора је острвска планина и национални парк у Срему. Фрушка гора је 1960. године проглашена националним парком и тиме је постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539 м). Одликује се разноврсним и ретким биљним и животињским светом.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

 

4183154054_be732b940a_z

7. Ђердапска клисура

На Ђердапској клисури Дунав мења своју ширину од пар километара до пар стотина метара, вијуга и јури, градећи моћну клисуру високих стеновитих литица. Ова клисура је најдужа и највећа Европи и део је природне границе између Србије и Румуније. Са српске стране ове клисуре, налази се национално парк Ђердап, а са румунске стране, национални парк Железна врата.

На улазу у клисуру се налази стари град Голубац и стена Бабакај. Постоји легенда о девојци Голубани, коју су Турци ухватили и одвели у харем. Пошто она никако није могла да се прилагоди животу у харему и да прихвати судбину харемске лепотице, Турци су је везали за стену Бабакј. Тако везана та стену, девојка се удавила, а град Голубац је назван по њој.

12936234035_226c59297f_o

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име