75 GODINA OD NOVOSADSKE RACIJE: KC Novog Sada obeležava sećanje na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga 1942. godine

0
854

Nizom događaja Kulturni centar Novog Sada obeležiće narednih dana jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada – 75. godišnjicu Novosadske racije.

75 godina od novosadske racije

Godišnjica Novosadske racije obeležava se u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je od 4. do 29. januara 1942. u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada žitelja, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Program pod nazivom “Ledena tišina” održaće se od 24. do 26. januara, a evo šta će građani imati priliku da vide i saznaju:

U okviru programa “Ledena tišina”, Novosađani će imati priliku da se od 24. do 26. januara na izložbama i predavanjima bliže upoznaju sa tragičnim događajima 1942. godine pod mađarskom okupacijom. Među žrtvama pogroma našli su se i izuzetni umetnici, čiji se rad i dan-danas pamti.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

godišnjica Novosadske racije

– Program “Ledena tišina” biće u znaku edukativnih i značajnih predavanja. Posetioci će imati priliku da saznaju više o Novosadskoj raciji i drugim događajima, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji grada – najavili su za “Novosti” iz KCNS.

Posetioci će imati prilike da pogledaju izložbu, kao i da saznaju sve o Novosadskoj raciji kroz sledeće tribine i predavanja:

U utorak, 24. januara u podne, biće otvorena izložba “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine” koju će otvoriti direktor KCNS Bojan Panaotović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, dr Milan Micić, i v. d. direktora Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
godišnjica Novosadske racije
Spomenik svim žrtvama Novosadske racije 1942.

Istog dana u Tribini mladih, u 12.30, dr Drago Njegovan govoriće na temu: “Ulazak mađarske vojske u Bačku aprila 1941”. Sutradan će dr Milan Micić održati predavanje “Kolonistička naselja u Bačkoj 1920-1941”, a u četvrtak, 26.januara, dr Aleksandar Horvat govoriće na temu: “Mađarski okupacioni režim u Bačkoj 1941”. Obe tribine počeće u 12 časova.

Novosti

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име