Нема оног ко гибаницу не воли, а још ако сте тек завршили са припремом зимнице, тј. ајвара, ево идеалног начина да се засладите после напорног труда. Овај традиционални српски специјалитет највише се прави у сезони припреме ајвар – зимнице, али и током године, све док не нестане и последња тегла ајвара из шпајза.
Проверено, најбоља гибаница!
За ајвар – гибаницу вам је потребно:
коре за гибаницу 500 g
главица црног лука 1 ком.
струк празилука 1 ком.
мешано млевено месо 0.5 g
мало сувог зачина
бибер
мања теглица ајвара
4 јајета
мало уља
мало киселе воде
2 павлаке
мало соли
Припрема:
Ситно исечен лук и празилук пропржити на мало уља. Додати млевено месо па све још мало пропржити. Пропржено месо помешати са ајваром.
Ређати по две коре, сваку попрскати уљем и киселом водом, па сваку другу филовати.
Увити коре у ролну, ставити у подмазани плех, исећи на комаде па све прелити павлаком умућеном са јајима и мало соли.
Оставити да мало одстоји па пећи у загрејаној рерни на 200 степени.
Извор: Србију волимо