Бадњи дан: Празник који најављује Христово рођење

0
2143

Бадњи дан је један од најрадоснијих празника за све православне хришћане! Зато запевајмо тропар у славу рођења Христа Бога нашег!

Тропар (4 глас)

Написано је давно да ће дјева Марија са старцем Јосифом, који је од семена Давидова, донети у Витлејем у утроби бесемено зачетог Христа. Настаде време рођења, али не беше ниједног места за то: Но као красна палата, пећина се царици показује. Господ Христос се рађа, да васкрсне пали лик људски.

Badnji dan običaji
Како Срби прослављају Бадњи дан

Бадњи дан је дан уочи Божића који Срби славе 6. јануара по јулијанском календару и њиме већ почиње славље Божића. Тога дана сече се бадњак и уноси у кућу, па отуда и назив за овај празник.

Pročitajte i  Још једно чудо Светог Василија: Сведочанство о избављењу ђавоимане девојке на Острогу

Још пре свитања домаћин и домаћица устају да би испоштовали све предвиђене обичаје:

Чим сване, ложи се ватра и приставља се уз њу печеница. Жене у кући месе прво бадњачке колаче, па божићне ђаконије за божићну трпезу, а увече праве традиционалну чесницу.

Понегде у Србији се месе и ратарице, у виду округлог колача, за сваку мушку главу по један. За домаћина се меси највећа, а за најмлађе дете најмања.

Badnji dan ratarice
Умешене плетенице се месе од киселог теста у виду троструке плетенице. За сваку женску главу по једна, за домаћицу је највећа, а за најмање женско дете је најмања.

Badnji dan običaji

Бадњачки колач је обична бадњачка погача без квасца, која се ломи и једе на бадњачкој вечери.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Badnji dan običaji

Жене остају у кући да припремају традиционалне хлебове, а мушкарци имају свој задатак:

Док жене остају код куће да справљају колаче и трпезу, мушкарци, у рану зору пуцањем из пушака и прангија објављују полазак у шуму да секу Бадњак, који симболише оно дрво које су пастири донели и које је праведни Јосиф заложио у хладној пећини када се Христос родио.Он, такође наговештава и дрво Крста Христовог.

Badnji dan običaji

Пре изласка сунца, домаћин са синовима и унуцима одлази у шуму. Ту обично бира млад и прав церић, а ако нема церића узима се храст. Бира се стабло довољно велико да га домаћин може на рамену донети кући. Када се одабере одговарајуће дво, домаћин се окрене ка истоку, три пута прекрсти , помене Бога, своју славу и сутрашњи празник, узима секиру у руке и сече Бадњак укосо и то се источне стране са три снажна ударца. Води се рачуна да дрво, приликом пада, директно падне на земљу, да се не заустави ни на једном другом дрвету.  Ивер од бадњака се ставља међу карлице, да кајмак буде дебео као ивер. Када се бадњак донесе у кућу, усправи се уз кућу поред улазних врата, где стоји до увече.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

ПОГЛЕДАЈТЕ КРАТАК ВИДЕО – ПРИЛОГ О БАДЊЕМ ДАНУ И НАШИМ ОБИЧАЈИМА

Izvor: pravoslavni kalendar

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име