Лековито и приступачно: Бања Врујци је све популарније место за одмор у Србији

0
3688

Бања Врујци, која је из године у годину све популарније лечилиште и место за одмор, налази се 10 км од центра Мионице. Кроз Врујце тече речица Горња Топлица, названа тако јер и усред највеће зиме не леди већ испарава од топлоте.

Прича о томе како је откривена лековитост бање

Предање каже да је ту био двор јунака Топлице Милана, побратима Милоша Обилића. Милан се, вели народ, и прозвао Топлица – по реци. Лековитост ове воде открили су и српски ратници који су у време многобројних битака, а нарочито Колубарске битке, видали своје ране и друге бољке купајући се у реци. И сељанкама, које су дуго стајале босе у реци потапајући и киселећи ћетен и конопље, ране на ногама су после тога брже зарастале, а реуматичне и друге болести ишчезавале. Посебна вредност је моћ врујачке воде да помогне у лечењу нероткиња. Много пута до сада су људи из хотела, у име Врујаца, кумовали дуго жељеном детету.

Болести и стања која се лече у Бањи Врујци

Лековито блато

Термалне воде износе из дубине најфинији муљ, богат минералним и радиоактивним материјама и полажу га у близини извора и дуж реке Топлице која протиче кроз бању. Тако се хиљадама година натапа тле и стварају наслаге лековитог блата, заправо хумуса. Лековито блато садржи и по неколико хиљада пута веће концентрације елемената и једињења него што их садржи лековита вода.

Терапија лековитим блатом у Бањи Врујци

Пре урбанизације комплекса око лековитог извора и речног корита била су највећа блатишта, а данас су најзначајније наслаге лековитог блата у близини друге воденице низ реку Топлицу, као и у кориту саме реке. Ово племенито блато примењује се разнолико: користи се на лицу месту, носи се кућама, али га користе и приватне лекарске ординације и центар за рехабилитацију у хотелу Врујци.
Лековито радиоактивно блато мештани околних села су почели да користе још 1931. године. Већ тад је примећено да мазање тела плавичастим блатом, уз сунчање, помаже у лечењу разних реуматских обољења, ишијаса, проширених вена, кожних болести и др. Примећено је да красте и екцеми нестају, да се кожа подмлађује, а ране зарастају.

Лековита вода

Температура термалне воде у Бањи Врујци се креће од 26 до 27 степени. Вода спада у олигоминералне хипотерме.
Због своје алкалности погодна је за неутрализацију слабих киселина у организму човека, нпр. у желуцу.
Силицијумске киселине које се налазе у води корисне су за лечење кожних болести, трауматског стања и неких обољења желудачно-цревног система.
Вода може да се пије у неограничених количинама. Погасном саставу вода је азотна, са извесним садржајем и примесама угљен-диоксида, а са потпуним одсуством водоник сулфата.

Купање у потоку са лековитом водом

По досадашњим испитивањима, воде спадају у категорију благих радиоактивних вода. Утичу на повећање леукоцита у крви, снижавају крвни притисак, делују на ендокрине жлезде (нарочито смањују активност тироидне жлезде), такође на полне жлезде и предњи режањ хипофизе.
Због тога су почетком овог века многи радиоактивни извори стекли глас лечилишта за ”подмлађивање”, па је долазило до велике навале посетиоца оба пола.

Понуда Хотела Врујци

Хотел Врујци је централни спортско-рекреативни комплекс који између осталог поседује 3 отворена и један затворени базен.

Отворени базен у Бањи Врујци

Отворени рекреативни базени у хотелу Врујци су јединствени у Србији с обзиром да су подигнути на самим природним термалним изворима, а пуне се из дубоке бушотине са великом количином воде, па су тиме и проточни. Вода се у току једног дана обнавља до седам пута. Увече се базени празне, а у току ноћи се поново напуне. При погодном времену могу се користити од краја априла до почетка октобра. Дечји базен је димензија 30×16 м, дубине 0.5-0.8 м, димензије полуолимпијског базена су 25×12.5 м, дубине 1.2 – 1.6 м, рекреативни олимпијски базен, величине 50×25 м, дубине 1.3 -2.2 м, пуни се термалном водом из дубоке бушотине. Опремљен је са две осматрачнице и великим тобоганом, дужине 60 м и висине 9 м.

Тобоган на отвореном базену Бање Врујци

Око базена је травњак који се редовно одржава, а бројна листопадна стабла пружају довољно хладовине у врелим летњим данима.

Затворени базен у Бањи Врујци

Затворен рекреативни базен је димензија 25×12.5 м и дубине 1.2-2.2 м. Пуни се термалном водом из дубоке бушотине, а вода у њему је нешто ниже температуре од излазних 27 оЦ. Базен је опремљен туш кабинама и повезан је са хотелском плажом која је осунчана током целог дана.
Хотел нуди бројне третмане лековитом водом и блатом. Цене смештаја и пансиона су веома приступачне. На пример, пун пансиона у двокреветној соби износи 2850 динара дневно по особи у шта је укључено и неограничено коришћење базена. Детаљну понуди у цене можете погледати на сајту хотела Врујци. Наравно, ту је и велика понуда приватног смештаја

Додатне активности и излети које ће вам испунити дане боравка у Бањи

Гости који се одмарају или лече у Бањи свакодневно могу обогатити свој боравак посетом знаменитости које се налае у околини. То су излет до куће војводе Живојина Мишића у селу Струганик, посета прелепој варошици Мионици, одлазак у Рибницу која је спомен-парк природе, Равну Гору, Ваљево…

Родна кућа Живојина Мишића

Удаљеност Бање Врујци у односу на неке од градова у Србији

Мионица – 10 км, Љиг – 11 км, Ваљево – 30 км, Лајковац – 33 км, Лазаревац – 36 км, Уб – 38 км, Горњи Милановац – 52 км, Аранделовац – 53 км, Обреновац – 65 км, Чачак – 75 км, Младеновац – 77 км, Београд – 92 км, Ужице – 93 км, Смедеревска Паланка – 94 км, Шабац – 97 км, Крагујевац-99 км, Краљево – 100 км, Лозница – 102 км, Велика Плана – 105 км, Панчево – 113 км, Смедерево – 114 км, Нови Сад- 159 км…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име