Бобаљке, губе или пекањци: Војвођански специјалитет за Бадње вече

0
4208

Бобаљке или пекањци и губе су традиционална војвођанска посластица која чини део посне трпезе на Бадње вече. Русини и Словаци су их пренели нама, а многи Срби ван Војводине нису ни чули за ово феноменално тесто са маком и медом. Прави се врло једноставно, а за онога ко не зна шта су пекањци одн. бобаљке биће изненађење њихов невероватан укус!

bobaljke ili pekanjci

Потребно вам је:

– брашно,
– вода,
– квасац,
– шећер,
– со,
– уље,
– мак
– шећер у праху
– мед

Прави се на следећи начин:

У зависности од чланова породице направите меру, те умесите тесто од брашна, шећера, соли, квасца и воде, исто као када правите хлеб или погачу. Умешену јуфку оставите да нарасте.

Затим правите мале ваљке или округлице, дужине плеха и дебљине око 1 cm. Ређајте их у уљем намазан плех и оставите да одстоје 10-15 min. Потом пеците на 200 степени док не порумене. Пеку се око 15-ак до 20 минута.

Печено тесто прво охладите, затим га сеците на комадиће око 2 cm и спуштајте у прокувану вријућу воду и мешајте око 5 минута. Затим их процедите и преместите у другу посуду. У такве још вруће бобаљке додајте претходно скуван мак, а затим све прелијсте медом и промешајте.

bobaljke ili pekanjci

Најбољи су кад су још топли, мада су феноменалног укуса и кад се охладе.

Пријатна вам Бадња трпеза!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име