Bobaljke, gube ili pekanjci: Vojvođanski specijalitet za Badnje veče

Bobaljke ili pekanjci i gube su tradicionalna vojvođanska poslastica koja čini deo posne trpeze na Badnje veče. Rusini i Slovaci su ih preneli nama, a mnogi Srbi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i medom. Pravi se vrlo jednostavno, a za onoga ko ne zna šta su pekanjci odn. bobaljke biće iznenađenje njihov neverovatan ukus!

bobaljke ili pekanjci

Potrebno vam je:

– brašno,
– voda,
– kvasac,
– šećer,
– so,
– ulje,
– mak
– šećer u prahu
– med

Pravi se na sledeći način:

U zavisnosti od članova porodice napravite meru, te umesite testo od brašna, šećera, soli, kvasca i vode, isto kao kada pravite hleb ili pogaču. Umešenu jufku ostavite da naraste.

Zatim pravite male valjke ili okruglice, dužine pleha i debljine oko 1 cm. Ređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min. Potom pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Peku se oko 15-ak do 20 minuta.

Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vrijuću vodu i mešajte oko 5 minuta. Zatim ih procedite i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodno skuvan mak, a zatim sve prelijste medom i promešajte.

bobaljke ili pekanjci

Najbolji su kad su još topli, mada su fenomenalnog ukusa i kad se ohlade.

Prijatna vam Badnja trpeza!