BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Praznujemo Bogojavljenje Gospodnje!

0
2456

Danas se pozdravljamo rečima “Bog se javi” i odgovorom “Vaistinu se javi”! Praznujemo uspomenu na Hristovo Krštenje u reci Jordanu i javljanje Boga u sva tri lica, oca, i sina, i duha svetoga u vidu goluba: “Ovo je Sin moj i Njega poslušajte”.

bog

Evo kako se u našem narodu obeležava ovaj praznik –

Kada je Gospod Isus navršio trideset godina od Svog telesnog rođenja, otpočeo je Svoj učiteljski i spasiteljski posao. I sam, početak početka oznamenova krštenjem na Jordanu. Sveti Kiril Jerusalimski je rekao: “Početak sveta voda, početak Jevanđelja Jordan”.

bogojavljenje

Pri krštenju Gospoda u vodi objavila se svetu  tajna koja se u Starom Zavetu nagoveštavala, tajna božanske Svete Trojice.

Otac se javio čuvstvu sluha, Duh se javio čuvstvu vida, a Sin se javio uz to još i čuvstvu dodira.

Otac je izrekao Svoje svedočanstvo o Sinu. Sin se krstio u vodi a Duh Sveti u vidu goluba lebdeo je nad vodom.

Jovan Krstitelj reče o Hristu:

“Gle, Jagnje Božije koje uzima na se grehe sveta”  i kada on  krsti Gospoda u Jordanu, time se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja.

Gospod uze na se grehe  čovečjeg roda i pod njima umre (pogruženje) i ožive (izlazak iz vode). I mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Ovo je Spasitelj, i ovo je put spasenja.

Praznik Bogojavljenja (Teofanija, grčki) pokazuje nam Boga kao Trojicu jednobitnu i nerazdelnu (Oca, Sina i Svetoga Duha). Svako od nas se krštenjem u vodi prosvećuje time što postaje usinovljen od Oca Svetlosti, zaslugom Sina i silom Duha Svetoga.

Bogojavljenje

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име