Plivanje za časni krst: Evo koju prazničnu simboliku nosi ovaj tradicionalni bogojavljenski čin!

0
3625

Mnogi hrabri i odvažni pravoslavni vernici će Bogojavljenje na današnji dan obeležiti i tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.

plivanje za časni krst

Među njima najviše je pripadnika jačeg pola, mada je u proteklim godinama sve veći odziv i dama koje žele da se nadmeću, a neretko se dešava da neka od njih odnese i pobedu.

Evo šta simboliše ovaj tradicionalni bogojavljenski čin plivanja za Časni krst:

Ovim činom vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig, a nas ostale podsećaju na poruke praznika: sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje.

Pročitajte i  Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski i da su prošli lekarski pregled.

plivanje za časni krst

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

Pročitajte i  Priča o Kosovskoj trepezi  -  ''Kneževoj večeri'' u Babinom Mostu kod Gazimestana na Kosovu

Za onog ko prvi stigne do krsta, pre nego doplivaju ostali, veruje se da će ga pratiti sreća tokom cele godine.

Evo kako po tradiciji izgleda ova manifestacija:

Proslava Bogojavljenja počinje jutarnjom litrugijom u hramovima širom Srbije, nakon čega u mnogim mestima kreće litija ulicama sve do reke ili jezera gde će se plivači nadmetati za časni krst. Takav je običaj i u Zemunu već dugi niz godina.

Pročitajte i  Domaći zadatak jedne učiteljice za letnji raspust izazvao pravo ludilo na internetu: Mreže se USIJALE, evo šta je zadala deci

plivanje za časni krst

U mestima gde je temperatura vode veoma niska i gde se lomi led da bi se omogućilo plivanje, ovo bogojavljensko nadmetanje dozvoljeno je samo nekolicini najiskusnijih plivača, ili se pak otkazuje.

Ove godine  temperatura u mnogim opštinama pogoduje plivačima, te je i odziv nešto veći.

plivanje za časni krst

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime