Пливање за часни крст: Ево коју празничну симболику носи овај традиционални богојављенски чин!

0
2609

Многи храбри и одважни православни верници ће Богојављење на данашњи дан обележити и традиционалним пливањем за Часни крст у градовима широм Србије.

plivanje za časni krst

Међу њима највише је припадника јачег пола, мада је у протеклим годинама све већи одзив и дама које желе да се надмећу, а неретко се дешава да нека од њих однесе и победу.

Ево шта симболише овај традиционални богојављенски чин пливања за Часни крст:

Овим чином верници који се надмећу показују свој витешки подвиг, а нас остале подсећају на поруке празника: саборност, јединство у вери и ширење мира и љубави које је и Исус слао и отпочео мисију успостављања хришћанства, вере која нас уједињује.

Pročitajte i  Прича о првом српском вампиру: Милован Глишић оставио је најпотпуније сведочанство о Сави Савановићу, особи која је заиста постојала

Услови за пливаче су: да су постили Божићни пост, да приступе православним духом мере и љубави, а не такмичарски и да су прошли лекарски преглед.

plivanje za časni krst

Један од основних циљева овог догађаја јесте да се поврати истински дух и саборни значај манифестације који се изгубио у надметању пливача. Пливање не треба да има такмичарски карактер, већ треба да се огледа у чину да сви уједињени у вери симболично изнесу крст из воде.

Pročitajte i  Заједничка промоција: Туристичка сарадња Србије и Црне Горе

За оног ко први стигне до крста, пре него допливају остали, верује се да ће га пратити срећа током целе године.

Ево како по традицији изгледа ова манифестација:

Прослава Богојављења почиње јутарњом литругијом у храмовима широм Србије, након чега у многим местима креће литија улицама све до реке или језера где ће се пливачи надметати за часни крст. Такав је обичај и у Земуну већ дуги низ година.

Pročitajte i  У свесци оца Тадеја пронађен запис: Снажне речи упозоравају на једини исправан начин живљења

plivanje za časni krst

У местима где је температура воде веома ниска и где се ломи лед да би се омогућило пливање, ово богојављенско надметање дозвољено је само неколицини најискуснијих пливача, или се пак отказује.

Ове године  температура у многим општинама погодује пливачима, те је и одзив нешто већи.

plivanje za časni krst

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име