Славимо божићне покладе: Широм Србије организују се маскиране поворке, а ево шта данас ОБАВЕЗНО морате урадити

0
2869

Покладе су народни празник чији су корени пагански и везани за обележавање култа Сунца. Као и крсна слава, одн. слављење заштитника огњишта, прихваћене су у хришћанској традицији.

poklade

Тако се данас покладе углавном везују за почетак хришћанског обележавања неког поста у току године. Божићне покладе спадају уочи почетка Божићног поста. Празнују се на дан Светог апостола Филипа 27. новембра.

Ево како се прослављају и шта морате урадити на дан поклада:

Pročitajte i  Свети пророк Јеремија -обичаји налажу да данас обавезно УРАДИТЕ ОВО

Покладе су дан за праштање и весеље, па је пожељно помирити се са свима са којима смо се посвађали, како би пост започели „очишћени“. Такође их карактеришу маскиране поворке, најчешће младића, који пролазе улицама, певају, звоне и праве буку како би одагнали зле силе. Маскиране поворке тзв. мачкаре сељани дарују месом, сланином, колачима… Пале се велике обредне ватре “олалије” које се ритуално прескачу или се око њих игра коло, у инат злу.

Pročitajte i  SAMO TREĆINA BRAKOVA U SRBIJI SMATRA SE SREĆNIM: Terapeut Zoran Milivojević otkriva na šta konkretno treba da obratimo pažnju kad biramo partnera sa kojim želimo brak

Постоје и разне врсте веровања везаних за дан Божићних поклада:

poklade

Људи у неким крајевима Србије верују да се на овај празник вештице и остали демони посебно распомаме и окупљају о покладној вечери око куће. Зато после вечере завезују вериге у кући, коре од појединих јаја бацају у ватру, табане трљају белим луком, а деци пред спавање облаче преврнуте пиџаме и мајице. Док то раде изговарају следеће речи: “Вештица као конац, у мене зуби као колац.”

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за бурек са сиром: Сочан и мекан као из пекаре

poklade

Као и други народни празници и покладе се испраћају богатом гозбом и од 28. новембра почиње Божићни пост које се завршава на Божићно јутро.

Покладе се код Срба празнују још и уочи Великог Ускршњег поста (Беле покладе) и Петровданског (Петровске покладе).

tumblr_o2wij9Ylx81utuge7o4_1280

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име