Slavimo božićne poklade: Širom Srbije organizuju se maskirane povorke, a evo šta danas OBAVEZNO morate uraditi

0
1937

Poklade su narodni praznik čiji su koreni paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca. Kao i krsna slava, odn. slavljenje zaštitnika ognjišta, prihvaćene su u hrišćanskoj tradiciji.

poklade

Tako se danas poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja nekog posta u toku godine. Božićne poklade spadaju uoči početka Božićnog posta. Praznuju se na dan Svetog apostola Filipa 27. novembra.

Evo kako se proslavljaju i šta morate uraditi na dan poklada:

Pročitajte i  Peter Handke o Srbima: Naježićete se od njegovih REČI o SRPSKIM GROBOVIMA!

Poklade su dan za praštanje i veselje, pa je poželjno pomiriti se sa svima sa kojima smo se posvađali, kako bi post započeli „očišćeni“. Takođe ih karakterišu maskirane povorke, najčešće mladića, koji prolaze ulicama, pevaju, zvone i prave buku kako bi odagnali zle sile. Maskirane povorke tzv. mačkare seljani daruju mesom, slaninom, kolačima… Pale se velike obredne vatre “olalije” koje se ritualno preskaču ili se oko njih igra kolo, u inat zlu.

Pročitajte i  Priča srpskog vojnika iz Velikog rata: "Raniše me u nogu, a meni nešto žao opanaka, još ni na jednom vašaru u njima nisam bio…"

Postoje i razne vrste verovanja vezanih za dan Božićnih poklada:

poklade

Ljudi u nekim krajevima Srbije veruju da se na ovaj praznik veštice i ostali demoni posebno raspomame i okupljaju o pokladnoj večeri oko kuće. Zato posle večere zavezuju verige u kući, kore od pojedinih jaja bacaju u vatru, tabane trljaju belim lukom, a deci pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice. Dok to rade izgovaraju sledeće reči: “Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac.”

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

poklade

Kao i drugi narodni praznici i poklade se ispraćaju bogatom gozbom i od 28. novembra počinje Božićni post koje se završava na Božićno jutro.

Poklade se kod Srba praznuju još i uoči Velikog Uskršnjeg posta (Bele poklade) i Petrovdanskog (Petrovske poklade).

tumblr_o2wij9Ylx81utuge7o4_1280

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime