Zaboravljena jela Srbije – Dolinom jorgovana do Raške : Brzo, lako i jednostavno spremite najukusniju poslasticu koja se topi pri prvom zalogaju

0
293

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.

Put nas vodi u Rašku oblast…

Punjene dunje

Sastojci:

  •  8 dunja
  • 100 g drobljenih oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 8 kašika brašna
  • mleveni karanfilić

Priprema:

Dunje operite i osušite, odsecite im vrh, pa ih izdubite. Pomešajte orahe, brašno i suvo grožđe koje ste prethodno potopili u vodu, a zatim ocedili. Dodajte karanfilić i napunite dunje. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni. Pečene dunje po želji možete preliti karamelom ili šlagom.

Pročitajte i  Čokoladna torta od palačinki: Toliko kremasta da se TOPI u ustima
Punjene dunje

Orašnjača

Sastojci:

  • 400 g oraha
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 ljute papričice
  • 3 čena belog luka
  • so

Priprema:

Orahe istucajte tučkom, dodajte sitno seckane papričice i crni luk, posolite i izmešajte. Na kraju ubacite sitno seckan beli luk, dobro izmešajte i sipajte u drvenu posudu (zastrug). Orašnjaču možete držati i u staklenoj ili keramičkoj posudi, bitno je da nije od metala. Odlično ide uz pečenu pogaču i živinsko meso.

Pročitajte i  Mudrosti genija: Tajna srećnog života skrivena u rečenicama Lava Tolstoja
Orašnjača-Raški specijalitet

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime