Danas vam predstavljamo recept za savršeno pecivo sa severa Bačke. Idealno je za doručak, večeru, užinu ili neku drugu priliku kada želite da obradujete decu ili da se zasladite.
Naziv “bunjevački listići” potiče od Bunjevaca, nacionalna manjine, koji žive u Subotici, Somboru i u južnoj Ugarskoj, sve do Baje. Bunjevci neguju svoj jezik, kulturu i običaje. Najpoznatiji Bunjevac sa naših prostora je pevač Zvonko Bogdan.
Recept za “Bunjevačke listiće”
Potrebni sastojci:
- 1 jaje
- 50 gr svinjske masti ili pola pakovanja margarina
- 100 gr šećera
- 350 gr brašna
- 1 pecivo
- 100 ml mlakog mleka
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Zamesiti sve sastojke.
2. Razvucite koru što tanje. Isecite na oblike po vašoj želji i svaki komad zasecite po sredini (kao na slici)
3. Pržite na vrelom ulju, kratko sa obe strane
4. Gotove listiće ocedite na kuhinjskom ubrusu i pospite šećerom u prahu.