Uzlivancu je tradicionalno jelo Bunjevaca koju rado prave i ostali narodi po salašima, selima i gradovima severne i zapadne Vojvodine. Jelo je verovatno dobilo ime po načinu pripreme- uzlivanjem.
Potrebni sastojci:
– 3 srednja krompira
Za testo:
- 3 jaja
- 300g oštrog brašna
- 2 dl mleka
- 2 dl mineralne vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
– 300g kisele pavlake
– ulje za premazivanje pleha
- Iseći krompire na tanke ploške. Od navedenih sastojaka testo umutite mikserom, uvek gledajte da vam je ta smesa gušća nego kao kada je pripremate za palačinke.
2. Nauljite pleh, sipajte izmućenu smesu i složite krompir ali tako da ga ugurate na dno pleha. Kada ste sve poslagali, sa malom kašičicom dodajte grumenove kisele pavlake.
3. Stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni 30-35 minuta. Gotovo je kada blago porumeni.