Овако раде само највећи: Цео живот Глоговац је помагао коме год је стигао, а ове приче посебно ће вас дирнути

0
676

Да чине добра дела, а да о томе не “звоне на сва звона” одлика је само великих људи какав је био и Небојша Глоговац. Његови блиски пријатељи знали су да им се баш он увек први нашао у невољи, а међу њима били су и глумци Маринко Маџгаљ и Милорад Мандић Манда кад им је било најпотребније. Небојша Глоговац био је велики хуманитарац и када је у питању помоћ болесној деци или обнова српских светиња.

Одиграо је безброј хуманитарних представа за децу, донирао новац за обнову цркава, а међу првима се нашао да помогне и својим колегама Милораду Мандићу Манди и Маринку Маџагаљу.
– Небојша је био међу првима који су одлучили да помогну породици покојног Манде да отплати кредит у швајцарским францима. Након његове смрти, Драган Бјелогрлић је окупио пријатеље, међу којима је био и Глоговац, који су према својим могућностима дали новац. Осигурање је покрило главницу кредита од 86.000 евра, а за трошкове банке скупљено је 10.000 евра. Нису часили часа да збрину породицу свог колеге. Без велике помпе и далеко од очију јавности, не желећи да себи придаје на важности, скинули су им велику бригу и терет с врата – каже за Курир један од групе донатора близак с глумцем.

Након смрти пријатеља Маринка Маџгаља, Глоговац је био први донатор хуманитарног удружења под његовим именом.
– Појавио се средином децембра на донаторској вечери заједно са својим колегама. Циљ је био подизање свести о раку панкреаса и значају превенције и ране дијагностике, али и чување сећања на прерано преминулог младог глумца – објашњава саговорник Курира.

Према старој народној изреци, “ко чини добра дела, тако ће му се и вратити”, Културни центар Панчево од пре два дана носи име по Небојши Глоговцу, који је детињство провео у том граду. На ванредном састанку усвојена је одлука да промени име у Културни центар „Небојша Глоговац Панчево“. Немања Ротар, саветник за културу града Панчева, рекао је да је „Глоговац прве глумачке кораке направио у тој згради, као и да је био идол многих генерација“.

Pročitajte i  Говори српски да те цео свет разуме: Изненадиће вас које српске речи користе и Енглези

Небојша Глоговац одрастао је у Панчеву, где је његов отац Милован служио као прота у Цркви Успења Пресвете Богородице. Прва представа већ је одиграна у новом здању – комедија „Црна кутија“ БДП.

У својим интервјуима Глоговац је увек истицао како је најважније у животу бити добар човек: “Доброта је презрена, односно обезвређена. Све те узвишене и неопипљиве вредности људског духа попут храбрости, поштења, вредности, безусловног пријатељства и љубави данас су исмејане и нису популарне. Важно је само колико сте људи преварили. Ако сте преварили много људи и притом зарадили, онда сте намазани и много паметни. Тиме добијате поене и нико вас неће презрети. Или, ако довољно дуго то радите, чак и они који су вас презрели у почетку, пристаће на то да сте успели. Данас су тезе замењене и у данашњем систему вредности доброта се граничи са глупошћу. То је погубно и зато ћемо платити данак, а тада ћемо морати да се вратимо правим вредностима јер су једино оне темељ људског постојања” – рекао је једном приликом Глоговац.

Pročitajte i  Нема га у уџбеницима, а био је српски премијер и први Србин номинован за Нобелову награду

Сценариста и новинар Анте Томић у колумни за Јутарњи лист описао је последњи разговор с Небојшом Глоговцем: “Деловао је зачуђујуће расположено. Ма јесте рак, објаснио је, али блажи облик. Ништа страшно. То се данас лечи, за месец и по, два најкасније. Исто је рекао и Рајку Грлићу и мени, па смо се умирили” – написао је Томић.

Pročitajte i  Српски називи за родбину који не постоје ни у једној другој земљи: Ево шта вам дође пашеног, а шта јетрва

Курир/Љубомир Раданов

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име