Нека ваша башта буде као из снова: Цвеће које морате да засадите овог пролећа

0
8309

Припрема земљишта за узгајање цвећа је увелико у току. Ми за вас издвајамо 8 изванредних и прелепих сорти баштенског цвећа које су идеалне за садњу баш у рано пролеће.
Дан и ноћ је биљка која се обично сади у јесен, али је садња заступљена и на пролеће. Други назив јој је пољска љубичица пошто спада у породицу љубичица. Сади се у саксије средње величине у коју се ставља око пет семенки. Неопходно је редовно заливање. Цвет је велики, љубичасте боје, може бити једногодишња или двогодишња биљка, зависно од тога када је посађена.
cveće dan i noć
Петлова креста сеје се у рано пролеће, у марту као расад или у априлу директно у башту. Ако једном посејете ову биљку, годинама се сама засејава, тако да је многи сврставају у перене. При температури 18-25°Ц уз редовну негу, ниче за 7-14 дана. Саде се на међусобном растојању од 30-40 цм биљка од биљке, ако су у питању високе сорте, док код ниских сорти оно износи 20 цм. Њено семе се лако прикупља. Узмемо једну посуду, поставимо је испод прецветалих цветова и полако их протресемо. Одговара јој богато хумусно земљиште. Пресађивање добро подноси.
cveće petlova-kresta-cvece
Петунија спада у сезонске украсне биљке која је заступљена у доста боја. Него ове биљке је једноставна и лака. Траже редовно заливање и уклањање старих цветова како би током читавог лета биле у пуном сјају.
cveće petunija
Лепи човек или лепи дечко – врло популаран цвет у баштама ког треба посејати у пролеће на отворено, или у саксије након последњег мраза а касније се расади (најбоље у периоду средине и крајем маја), иако значајан број младих биљака приликом пресађивања угине. Земљиште се редовно залива, и већ за 6–8 недеља младе биљке цветају. Ово је једногодишња баштенска биљка, грубог, жбунастог облика. Расте усправно са дугом, тврдом и чврстом стабљиком која може бити једноставна или разграната, на којој се налази по један цвет који су главичастог облика.
cveće Lepi-Covek
Кадифа је биљка која је веома отпорна на све временске услове. Треба је редовно заливати и ђубрити. Осушене цветове треба одстранити и могу се сачувати за следећу годину. Карактеристична боја за кадифу је наранџаста. Претежно је заступљена у баштама али се могу узгајати и у саксији на тераси.
cveće kadifa
Украсни сунцокрет треба сејати када се сетвени слој угреје на ок 8 °Ц, а то је почетком априла и то на дубину од око 5 цм (8 цм је доња граница за сетву). Биљке никад не треба садити на исто место најмање две године.
cveće suncokret
Лобелија је цвет карактеристичне плаве боје. Након цветања треба их одстранити како би дошло до формирања нових. Приликом садње семе се не прекрива танким слојем земље пошто захтева доста светлости. Довољно је благо притиснути у површински слој земље. Воли засењене делове врта. Може се гајити и у саксији.
cvet lobelia-saksija-lepa
Зечје уши – вишегодишња биљка која у пролеће увек поново рађа. Ако је до сада нисте имали у својој баштици ово пролеће је идеална прилика да је засадите. Зечје уши цвета у касно пролеће и рано лето. Цветови су мали бели или љубичасто-рози. Биљка је зимзелена, али може “умрети” током хладних зима и регенерисати нови раст из круне у пролеће. Листови су нежни и меки баш као уши у зеца.
cvet zečje uši

Опанак, agropress.org.rs

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Домаћа штрудла са маком: Брзо се спрема, а укус је незабораван

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име