PRAVILA KOJA MORATE DA SLEDITE DA BISTE ISPOŠTOVALI POST DO KRAJA: Posebno je bitno da vodite računa o odnosima sa partnerom!

0
3607

Pravoslavni vernici često su u dilemi koja dela su dozvoljena tokom posta, a koja ne. Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi i u Starom zavetu dao zapovest Jevrejima da poste jer će i njegovi učenici postiti.

post

– Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro – objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle. Da li je dozvoljeno da se tokom posta pije alkohol? Može li da se sedi u kafani, ode na koncert ili utakmicu? Kafa i cigarete? Međutim, vernike izgleda najviše interesuje da li je u danima posta dozvoljeno voditi ljubav sa partnerom, jer ugađanje stomaku očigledno nije najveće iskušenje kojem se suprotstavljaju. Izvesno je da „katalog“ nečasnih dela ne postoji, a ni Crkva ne nudi sasvim jasan odgovor na pitanje šta se ne sme.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tela, koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela. Postom se potvrđuje snaga volje onih koji, kao hrišćani, žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post – podvig celokupne ličnosti i etički stav. Ipak mišljena svetih otaca povod ovoga su različita.– Ako bi se strogo držali pravila, tokom posta je zabranjen seksualni odnos, čak i u braku.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

post-1


„Tokom posta nije dozvoljena telesna ljubav ni mužu ni ženi, a kamoli onima koji nisu u braku. Ne treba samo da se poštuje post za trpezom, već se treba uzdržati i od fizičkih radnji. Najbolje je mužu i ženi da se u tom periodu i ne „uparuju“, a ljubav se može pokazati i na drugi način, recimo, da muž ženi pokloni buket cveća“, kaže otac Jovo Ratković.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

romanticna-ljubav-575x385

Sa druge strane, u Crkvi postoji struja koja smatra da kad se dvoje vole, to samo može da slavi Boga. Ipak, svi se slažu u jednom. U večeri pred pričešće, trebalo bi se uzdržavati od svakog jela od pića, ali i svih drugih telesnih zadovoljstava i vreme provesti u molitvi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име