DANAS SE OTVARA 9. KUSTENDORF: Veliki međunarodni filmski i muzički festival na Mokroj Gori

0
1373

U Drvengradu, na Mokroj gori, danas počinje Deveti međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” i biće posvećen, kao i do sada, mladim autorima i velikanima svetske kinematografije.

Festival će otvoriti osnivač “Kustendorfa” reditelj Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Do 27. januara za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Ove godine primetno je više srpskih filmova u takmičarskom programu, kao i žena autora.

Najbolja ostvarenja izabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska književnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i fimski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Nagradu za najbolju fotografiju “Vilko Filač” dodeliće Dijan Baratje, direktorka fotografije iz Francuske, i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Program “Savremene tedencije” predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima.

Biće prikazani filmovi: “Dipan” Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, “Blago” Kornelijua Porumbojua (nagrada “Izvestan talenat” u okviru kanskog programa “Izvestan pogled”), “Priča nad pričama” Matea Garonea i “Blanka” – debitantski celovečernji film pobednika “Kustendrofa” 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Program predviđa i projekcije filmova “Klan” Pabla Trapera i “Mladost” Paola Sorentina, nakon kojih će radionice održati producenti Matijas Mosteirin i Nikola Đulijano.

Kusturica je najavio da će gost festivala biti i engleski glumac Tobi Džons, koji igra u Garoneovom ostvarenju “Priča nad pričama”, predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil iz Britanskog filmskog instituta.

“Retrospektiva velikana” biće posvećena francuskom sineasti Žaku Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999).

Posetioci će imati priliku da pogledaju Odijarova ostvarenja “Čitaj mi sa usana”, “Otkucaj koji je moje srce preskočilo”, “Prorok”.

U Drvengradu će biti otvorena izložba kao omaž Baumgartneru i prikazan Kusturičin film “Podzemlje”, koji je on producirao, nakon čega će Kusturica, zajedno sa producentom Rajnhardom Brundigom održati radionicu.

Na programu je i Vlačilov film “Adelhajd”, o kome će takođe govoriti domaćin festivala.

Novi program “Dekolonizovanje filma” predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima u zapadnim društvima.

Biće prikazani dokumentarni filmovi: “O nasilju” Jorana Huga Olsona, “Kapetan Tomas Sankara” Kristofa Kupelina i “Nemačka mladost” Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film “Planine mogu da odu” Đije Džangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljaće srpski rok sastav “Partibrejkers”, “Kolja i Grobovlasnici”, jermenska rege i ska atrakcija “Reinkarnejšn”, moldavski trubač Adam Stinga i Orkestar Dejana Lazarevića.

“Kustendorf” se održava u organizaciji Rasta internacional i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i kompanije “Gasprom njeft”.

monika beluci
mnoge svetske poznate filmske zvezde posećuju ovaj festival
Izvor: http://www.b92.net/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име