Дoње Подунавље једна од најбољих туристичких дестинација Србије: Изабери своју авантуру #vidisrbiju

0
855

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић и в.д. директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић, обишли су са новинарским екипама Доње Подунавље – од Кладова до Сребрног језера. У природне лепоте овог краја, уверили су се шетњом по кеју у Кладову и обиласком ХЕ Ђердап – највеће бране на Дунаву, од његовог извора до ушћа, која је укротила ову реку и омогућила мирнију пловидбу Ђердапском клисуром, али и производњу више од 12 милијарди киловат- часова струје годишње.

Потом су се возили чамцима Дунавом од Текије до места Варнице, кроз Ђердапску клисуру. Обишли су и једно од најатрактивниј места на току Дунава – Мали Казан, где је Дунав најдубљи. Ту су имали прилику да виде и чувену Трајанову таблу.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

У богатство биљног и животињског света уверили смо се и обиласком Националог парка Ђердап – највећег НП у Србији, којег још називају и највећим европским археолошким музејем у природи. Са видиковца Плоче пружа се невероватан поглед на Дунав и казанске вирове.

Следећа дестинација било је ахеолошко налазиште Лепенски вир, откривено 1965. године, на самој обали Дунава. То је било једно од најзначајнијих открића ове врсте на територији Србије. Култура Лепенског Вира је стара је око 8000 година.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

У оквиру летње промотивне кампање Туристичке организације Србије, министар Љајић и в.д. директора ТОС-а Лабовић, посетили су и Голубачку тврђаву, која је подигнута на самом улазу у Ђердапску клисуру. Попели су се и на једну од кула одакле се простире поглед на најшири део Дунава. Након Голупца, посета је настављена на Сребрном језеру, које је некада било речни рукавац, а сада вештачко језеро, затворено двема бранама, простире се на површини од 4 км² и дубоко је осам метара. Домаћини су нам показали да се припреме за летњу сезону приводе крају.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Обилазак Доњег Подунавља завршили смо обиласком Рамске тврђаве, која је на самој капији Ђердапске клисуре. У садашњем облику, тврђава је опстала из времена турског султана Бајазита Другог али је почетком ове године завршена њена обнова и конзервацију саме тврђаве, хамама и караван-сараја, јединог сачуваног на подручју Србије,  коју је финансирала Турска агенција за сарадњу и координацију ТИКА.

Послушајте шта је директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла о овој дестинацији:

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име