ĐORĐE VAJFERT PLATIO APISA DA UBIJE OBRENOVIĆE: On je želeo da na presto dođu Karađorđevići!

0
481

Prema jednoj od istorijskih teorija Đorđe Vajfert lično dao je veliku sumu novca u kešu Apisu kako bi “ubedio” one oficire koji se kolebaju da na srpski presto nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage dođe Petar I Karađorđević.

đorđe vajfert

Kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin ubijeni su u noći između 28. i 29. maja 1903. godine čime je prekinuta loza Obrenovića i od tada je Srbijom vladala dinastija Karađorđević!

Pročitajte i  Сремски атари скривају мистериозни дворац: Кроз море ораница стиже се до старог здања које има два власника

Kao što je istorijski poznato ovo ubistvo počinili su srpski političari i srpski vojnici na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, a sve uz pomoć uglednih poslovnih ljudi.

Ipak u početku nisu svi srpski oficiri bili za ideju da se na srpski presto dovede kralj Petar I Karađorđević, a da se predomisle pomogao je ogroman novac koji su srpski preduzetnici i bogataši u to vreme isplatili vojnicima. Najviše novca u te svrhe dao je vlasnik najveće pivare u Srbiji i čitavog niza rudnika Đorđe Vajfert!

Pročitajte i  Најбољи трик за чишћење шпорета: У ЈЕДНОМ ПОТЕЗУ нестају све наслаге и масноће

đorđe vajfert

Prema nekim istorijskim navodima koji se i danas čuvaju u Austriji Đorđe Vajfert je lično dao veliku sumu novca u kešu Apisu kako bi “ubedio” one oficire koji se kolebaju da na srpski presto nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage dođe Petar I Karađorđević.

Izvor: Telegraf

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име