Duhovski ponedeljak: Crveno slovo u kalendaru i dan pogodan za NOVE POČETKE, ali OVU STVAR NIKAKO ne uzimajte u ruke!

0
4393

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas drugi dan praznika Duhovi, u narodu poznat kao Duhovski ponedeljak. Praznik je obeležen crvenim slovom u kalendaru.

Praznik Duhovi, koji predstavlja i rođendan hrišćanske crkve, slavi se tačno 50-og dana od Vaskrsa. Narod ima više imena za ovaj praznik, pa ga negde nazivaju još i Trojica, Silazak Svetog Duha na Apostole i Pedesetica.

Pedesetog dana od Hristovog vaskrsenja na Svete apostole, hristove učenike koji su nakon što je vaskrsao, ostali da se mole u Jerusalimu, sišao je Sveti duh i tada se dogodilo čudo! Sveti apostoli mogli su propovedati veru na jezicima koje do tada nisu znali, tako da ih je svako mogao razumeti.

Pročitajte i  Slavimo praznik Presvete Bogorodice! Posebno ga obeležavaju žene, a ovo su običaji koje obavezno treba ispoštovati za mir, sreću i zdrav porod

Zahvaljujući čudu, toga dana 3000 ljudi poverovalo je u Hrista i primilo na sebe Svetu tajnu krštenja.

Za sam praznik Duhovi vezuje se običaj koji je ustanovljen još od davnina, da se kuća ukrašava cvećem i granjem kao znak sećanja na doba u kome se lutalo sa Mojsijem i živelo u kućama od cveća i granja.

Pročitajte i  Odmah ih bacite: Stvari koje privlače BEDU i NESREĆU, a svi ih držimo ispod kreveta

U pravoslavne crkve unosi se cveće i pletu se venci.

Duhovski ponedeljak predstavlja drugi dan praznika Duhovi. Za današnji dan vezano je mnogo običaja.

trojica

Već je poznato da se na crveno slovo ne rade nikakve pokućne stvari, niti teži poslovi na njivama ili oko imanja. Konac i iglu nemojte nikako uzimati u ruke, jer može doneti nevolju.

Pored ovog postoji još jedan lep običaj na Duhovski ponedeljak, vezan za ljubav.

Pročitajte i  Tajni jezik srpskih graditelja: Žene ga nisu smele znati, a deca su ga rano učila za "ne daj Bože"

Koja devojka želi da se uda ove godine obavezno treba da isplete venac od trave u crkvi i pokloni ga muškarcu koji joj se dopada. Verovanja kažu da će se taj mladić zaljubiti u vas i do kraja godine vas zaprositi.

Takođe, ako želite da vas mladost i lepota služe dugo, umijte se vodom u kojoj je prenoćilo cveće koje se nosi u crkvu, te ćete dugo imati belo i čisto lice.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime