Летња дугодневица: Данас ће се свима ОСТВАРИТИ једна жеља, али МОРАТЕ урадити ову добру ствар!

0
3663

Данас и званично стиже лето, а с њим и најдужи дан у години на северној хемисфери.

На северној хемисфери лето почиње 20. или 21. јуна у зависности где живите. У Србији лето почиње 21. јуна.

Ове године лето нам стиже тачно у 17:54.

Током јунског солстиција, северна хемисфера је нагнута ка Сунцу много више него било ког другог дана у години, што значи да овог дана, људи на северној хемисфери уживају у најдужем дану и најкраћој ноћи у години.

Pročitajte i  Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује: Прави верници сутра посте, а у поноћ ОБАВЕЗНО ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ

Шта је заправо солстициј?

То је резултат нагиба Земљине осе за 23.4 степена ка Сунцу, који узрокује да различити региони на планети добију различите количине сунчеве светлости. Потпуна је заблуда да је током лета, а поготово током летњег солстиција, Земља ближа Сунцу више него осталих дана у години. Заправо, нагиб Земље има више утицаја на годишња доба него раздаљина наше планете од Сунца.

Pročitajte i  СРБИ НАЈВИЈАЛИ ЗА БИКА: Једина корида ван Шпаније одржана је у Београду, матадор доживео прави шок код нас!

stiglo nam je leto

На дан летњег солстиција, северна хемисфера прима више сунчеве светлости него било ког другог дана у години, али то не значи да је први дан лета и најтоплији.

Иако ће планета током данашњег дана примити највише сунчеве светлости, потребне су недеље да би се та топлота осетила, па су тако најтоплији дани у године обично у јулу или августу.

Pročitajte i  Дечко јој је трагично настрадао у олуји, а она је умрла од дроге: Тужна животна прича српске глумице, коју су сви волели

За летњи солстициј знали су и древни народи попут Египћана и Маја. Тако су Египћани изградили Пирамиде у Гизи да се Сунце нађе тачно између две пирамиде на летњи солстициј. Можда и најпознатија грађевина која се повезује за зимским и летњим солстицијем је Стоунхенџ.

stiglo nam je leto

У нашем народу постоји веровање да се данас свима остварује једна жеља уколико учине једно добро дело!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име