Село у Србији из ког млади не одлазе: Свака трећа кућа има више од двоје деце, а хектар земље овде је најскупљи

0
3127

Јужнобанатско село Дупљаја може се сматрати најбогатијим селом у Србији! Већ три века, колико село постоји, наталитет је овде увек у порасту. Кажу да је дупљајска земља најплоднија, те се за један хектар њиве мора издвојити и до десет хиљада евра.

Србија је међу земљама у Европи са просечном старошћу око 43 године, а једна мала Дупљаја и те како је подмлађује! Сваки 10. мештанин овог белоцркванског села је или ђак или студент.

Последњих година сведоци смо све већег одумирања села у Србији, а Дупљаја је светли пример јер из њених кућа млади не одлазе. Свака трећа кућа има више од двоје деце, неретко и четворо, петоро. Школе су пуне ђака толико да се настава одвија у две смене, што у другим, селима белоцркванске општине није случај. Уместо 10 ђака, или неретко само једног у једном одељењу, у Дупљаји се тражи столица више у клупи.

У породици Рајковић има петоро малишана. Санела Рајковић, мајка пет девојчица сматра да је то овде потпуно уобичајено:

“Због тога постојимо на свету, да би рађали децу и лепо је да свака мајка има бар по троје деце” каже Санела за портал Јужни Банат и додаје да се удала врло млада, а да су се на овако велику породицу одлучили јер је њен супруг јединац и растао је сам. “Ја мислим, кад имамо за једно дете да ћемо да имамо и за двоје и за троје, ето, ми имамо и петоро па их све спремамо за живот.”

Младима су плодне дупљајске оранице сигурност за опстанак и зараду. Међутим, има нешто што им недостаје:

“Највеће богатсво овог села је скупа земља, родна и плодна, и због тога остајемо сви у селу, и млади и стари и велики је наталитет. Има само један проблем, има нас доста нежења у селу, фале нам девојке”, уз осмех прича Илија Војт.

Јужни Банат

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име