Selo u Srbiji iz kog mladi ne odlaze: Svaka treća kuća ima više od dvoje dece, a hektar zemlje ovde je najskuplji

0
1534

Južnobanatsko selo Dupljaja može se smatrati najbogatijim selom u Srbiji! Već tri veka, koliko selo postoji, natalitet je ovde uvek u porastu. Kažu da je dupljajska zemlja najplodnija, te se za jedan hektar njive mora izdvojiti i do deset hiljada evra.

Srbija je među zemljama u Evropi sa prosečnom starošću oko 43 godine, a jedna mala Dupljaja i te kako je podmlađuje! Svaki 10. meštanin ovog belocrkvanskog sela je ili đak ili student.

Poslednjih godina svedoci smo sve većeg odumiranja sela u Srbiji, a Dupljaja je svetli primer jer iz njenih kuća mladi ne odlaze. Svaka treća kuća ima više od dvoje dece, neretko i četvoro, petoro. Škole su pune đaka toliko da se nastava odvija u dve smene, što u drugim, selima belocrkvanske opštine nije slučaj. Umesto 10 đaka, ili neretko samo jednog u jednom odeljenju, u Dupljaji se traži stolica više u klupi.

Pročitajte i  Još jedan način da pomognemo bolesnoj deci: Posetite Fejsbuk grupu Humane licitacije, sve što kupite ili prodate uplaćuje se za lečenje dece

U porodici Rajković ima petoro mališana. Sanela Rajković, majka pet devojčica smatra da je to ovde potpuno uobičajeno:

“Zbog toga postojimo na svetu, da bi rađali decu i lepo je da svaka majka ima bar po troje dece” kaže Sanela za portal Južni Banat i dodaje da se udala vrlo mlada, a da su se na ovako veliku porodicu odlučili jer je njen suprug jedinac i rastao je sam. “Ja mislim, kad imamo za jedno dete da ćemo da imamo i za dvoje i za troje, eto, mi imamo i petoro pa ih sve spremamo za život.”

Pročitajte i  Zbog ovog vica o Titu završila na Golom otoku: Mlada novinarka prošla kroz pakao zbog šale o Maršalu

Mladima su plodne dupljajske oranice sigurnost za opstanak i zaradu. Međutim, ima nešto što im nedostaje:

“Najveće bogatsvo ovog sela je skupa zemlja, rodna i plodna, i zbog toga ostajemo svi u selu, i mladi i stari i veliki je natalitet. Ima samo jedan problem, ima nas dosta neženja u selu, fale nam devojke”, uz osmeh priča Ilija Vojt.

Pročitajte i  Uspešna akcija: Na planini Magleš zasađeno 2.500 stabala duglazije

Južni Banat

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime