Pesma Dušana Kovačevića “Majka”- zastaće knedla u grlu svim usamljenim majkama

0
2236

Njegove filmove i predstave svi obožavamo, a malo ko zna da je Dušan Kovačević i vrhunski pesnik.

Rođen je 12. jula 1948. godine u Mrđenovcu kod Šapca. Osnovnu školu je završio u Šapcu, a gimnaziju u Novom Sadu 1968. godine. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju je studirao u Beogradu; diplomirao je na odseku Dramaturgije 1973. godine.

Pročitajte i  Novčanica zbog koje se u Kraljevini SHS išlo na robiju: Naslikao ju je Paja Jovanović, a na njoj se prvi put našao lik poznate žene iz Srbije

Te godine postaje i član Udruženja književnika Srbije.
Njegove drame odigrane su i preko osamdeset inostranih pozorišta. Njegova dela su prevedena na preko dvadeset svetskih jezika.

srpska majka
Napisao je veliki broj drama (Maratonci trče počasni krug, Radovan Treći, Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću, Proleće u januaru, Limunacija na selu, Sabirni centar, Balkanski špijun, Sveti Georgije ubiva aždahu, Klaustrofobična komedija, Profesionalac, Urnebesna tragedija, Lari Tompson-tragedija jedne mladosti, Kontejner sa pet zvezdica, Doktor Šuster), filmskih scenarija (Beštije, Poseban tretman, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Sabirni centar, Podzemlje, Urnebesna tragedija, Profesionalac, Sveti Georgije ubiva aždahu), kao i TV drama i serija.

Pročitajte i  Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju dvanaeste godišnjice od osnivanja Zavičajnog udruženja "Dalmacija" iz Subotice

Predstavljamo vam njegovu pesmu “Majka”

 

Majka

Priča mi prijatelj
Majka me pozdravila
I poručila
Ako mogu da dođem
Reče
Ograda oko kuće se srušila
Vrata na tremu se zatvorila
Nema ko da ih otvori
Ako imam vremena da svratim
Na dan-dva
Ili još kraće
Na pogled

Autor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime