Елегантни становник Царске баре: Велика бела чапља – РЕТКА птица изузетне лепоте

0
327
Autor: Birdman1 - Sopstveno delo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1765562

Становник ЦАРСKЕ БАРЕ и још неких крајева Србије, велика бела чапља је слабо позната врста чапљи.

Мали број животињских врста може се похвалити таквом елеганцијом и лепотом као велика бела чапља.

Свака од око 60 врста дугоногих птица које се хране по плићацима, и припадају истој породици (Ardeidae) као и бела чапља. Живе у свим деловима света, али највише их има у тропским пределима. Ова птица дугачка је 54 – 76 центиметара, а тешка тешка до 1100 грама. Храни се претежно рибом и ситним животињама које може пронаћи у води. На њој је најупадљивије перје на раменима, много дуже и раскошније него на осталим деловима тела, док јој је перје на потиљку усправно. Чапље обично стоје држећи повијене вратове, а док лете ноге им се вијоре, а глава је забачена уназад.Деле се на: обичне чапље, нолћне чапље, тиграсте чапјле. Имају широка крила и дуг, равен кљун зашиљеног врха.

Pročitajte i  Преливена пита која се топи у устима: Ово је најбољи рецепт за јело од готових кора

Бела чапља живи у бројним колонијама увек у близини воде, поред бара, мочвара и река чије су обале обрасле зеленилом. Живе у свим деловима света, али највише их има у тропским пределима. Насељава област од Сједињених Држава до Чилеа и Аргентине.

Ове птице газе по плиткој води бара и мочвара у потрази за жабама, рибом и другим воденим животињицима.

Pročitajte i  Кад покојник дође у сан: Ово је пет разлога зашто вас мртви посећују

Велика бела чапља гради своја гнезда усред густог раслиња. То су једноставне творевине од испреплетених грана и гранчица, довољно чврсте да приме целу птичју породицу.. Праве равна гнезда неправилног облика од гранчица, и то у жбуњу или дрвечу у близини воде

После сезоне парења женка снесе 3 – 5 светло плавих јаја, али најчешће четири. Од тренутка кад изађу из јаја младунци су под непрестаним надзором једног од родитеља који бди над њиховом сигурношћу трудећи се да им створи најповољније услове. За то вријеме други родитељ одлази у потрагу за храном, спреман да се, чим се младунци огласе, врати спуштајући храну на дно гнијезда. Неколико недеља касније кад напуне нешто више од двадесет дана и довољно ојачају младунци су способни за напуштање гнезда и сместе се на оближњим гранама одакле могу слободно изводити вежбе летења.

Pročitajte i  Лесковачки речник за почетнике: Водич за брзо савладавање јужњачких "безобразних" изрека

Ова птица некада се ловила због перја. Међутим опстанак ове врсте био је свевремено озбиљно угрожен због раскошног перја које су креатори користили за украшавање шешира, а ова птица успела се одржати само захваљујући високом наталитету.

Србију волим

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име