Festival srednjovekovnih veština: Upoznajte zanate i borilačke discipline srpskog viteza

0
771
Foto: srbijuvolimo.rs

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata SHIELD, drugi put po redu biće održan ovog vikenda u Gračanici, dakle od 23. do 25. juna 2017. godine.

Ova, za Srbiju, do sada nesvakidašnja manifestacija za mesto održavanja našla je dvorište OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici.

Foto: srbijuvolimo.rs
Foto: srbijuvolimo.rs

Ovaj festival ima za cilj predstavljanje tradicionalnih srpski viteških veština i takmičenje u raznim viteškim disciplinama kao što su: bacanje koplja, rvanje, mačevanje, streličarstvo, bacanje kamena s ramena…

Tu su i radionice za najmlađe posetioce koji će kroz njih upoznati stare viteške zanate poput kožarskog i kovačkog, a moći će i da se oprobaju u streličarstvu, mačevanju i drugim malim viteškim školama.

Pročitajte i  Нема га у уџбеницима, а био је српски премијер и први Србин номинован за Нобелову награду

U petak 23. juna u 17 časova posetioci će prisustvovati svečanom defileu vitezova od manastira Gračanice do OŠ “Kralj Milutin”. U 20:00 časova sledi svečano otvaranje SHIELD festivala.

festival viteških veština

Subota, 24. jun, rezervisana je za otvaranje srednjovekovnog kampa za posetioce (kamp je otvoren od 10:00 tokom celog dana).

Od 11:00 – 19:00 moći će da se učestvuje u radionicama (kovačka, streličarska, livenja srednjovekovnog novca, izložba oklopa, kožarska – ručno šivenje, grnčarska). U terminu od 11:00 – 12:00 sledi prijava za takmičenja u bacanju koplja i rvanju koje će se održati od 12:00 časova.

Pročitajte i  NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima

U 15:00 sledi streličarski turnir.

Od 16:00 časova sledi program za najmlađe – mala škola mačevanja i srednjovekovnih društvenih igara. Zatim ostatak programa za subotu: 17:00 viteški turnir (pojedinačne borbe), 20:00 viteški turnir (timske borbe).

U 21:00 č. sledi koncert srednjovekovne muzike.

Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju 25. juna, očekuje vas:

festival viteških veština

10:00 otvaranje srednjovekovnog kampa za posetioce;

11:00 dečiji program: mala škola mačevanja;

Pročitajte i  Сир од зејтина, пилетина пуна концетрата: Професор доктор Перишић о преварама на пијаци

11:00 – 12:00 prijava za takmičenje u bacanju kamena s ramena i takmičenje u ovoj disciplini od 12.00;

13:00 škola srednjovekovnog streličarstva;

U 14:00 časova sledi svečano zatvaranje SHIELD festivala i dodela nagrada.

Festival organizuju Turistička organizacija opštine Gračanica i udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata „Red Zmaja“ iz Gračanice i „Beli Orlovi“ iz Beograda. Održavanje festivala su podržali: Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i Hotel „Gračanica“. Pomoć u organizaciji festivala pružaju i Dom kulture Gračanica i OŠ „Kralj Milutin“.

Izvor: srbijuvolimo.rs, foto: radio KiM

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име