Freskopisac iz Prigrevice otkrio masovnu grobnicu na Zlatiboru: Skeleti Srba vezani žicom skrivani duže od 70 godina

0
401

Dimitrije Ćelić, freskopisac iz Prigrevice, malog mesta apatinske opštine, pronašao je na Zlatiboru masovnu grobnicu likvidiranih vojnika povratnika iz Drugog svetskog rata.

Na pitanje otkud Prigrevčanin na Zlatiboru u ovoj neobičnoj priči, Dimitrije odgovara da je splet okolnosti, dok je radio ikonostas u jednoj crkvi na Zlatiboru bio povod da čuje priču o masovnoj grobnici za koju niko od meštana zlatiborskog okruga nije znao gde se nalazi, te da nakon sedamdeset godina niko u tu priču više nije ni verovao. On se poslednje tri godine bavi prikupljanjem podataka o ovom događaju.

Pročitajte i  Uživajte u specijalitetima: CarGo Batler u decembru poklanja besplatnu dostavu za sve restorane

freskopisac iz prigrevice otkrio masovnu grobnicu

„Na samom startu priča me je zaintrigirala i želeo sam da istražim da li je predanje o masovnoj grobnici na Zlatiboru istinito. Ubrzo sam se organizovao i krenuo u istraživanje nepoznate lokacije. U više navrata sam obilazio šipražja i šumarke, sve dok na brdu Cerovo nisam našao mali ulaz u jednu jamu. U početku se nije ni naslućivalo da ovaj naizgled mali prolaz krije mračnu istinitu priču. Nisam ni pretpostavljao da je to ulaz u pećinu dubine oko 15 metara, koja krije leševe iz Drugog svetskog rat”, priča Ćelić za RTV i dodaje:

Pročitajte i  Bolji od Lazara, slavniji od Dušana: Znate li ko je bio POSLEDNjI veliki srednjevekovni vladar

„Kada sam se spustio u jamu i ugledao ljudske skelete, čije su ruke, a sada skeleti još uvek vezani žicom, pa kada sam dalje osvetlio mračnu jamu i uvideo da je to u stvari pećina, te da ima još ljudskih kostiju, rešio sam da sve to dokumentujem i prosledim dalje“.

I ako je Dimitrije obavestio sve nadležne organe, kaže da će u ovoj priči ostati do kraja, a sledeća je na potezu ekshumacija.

Pročitajte i  SRBI U TRADICIJI IMAJU CRNI PETAK! Još je Vuk Karadžić znao za njega i opisao ga kao nešto JEZIVO! Evo i zašto!

„Prema istorijskim podacima, ova jama bi mogla da bude masovna grobnica u koju su bacana tela pripadnika nekadašnje četničke jedinice, kojima je obećano da neće biti likvidirani na finišu Drugog svetskog rata, ako se povuku. Ako je to tako, prema dostupnim istorijskim izvorima onda će biti da je u jami oko 300 leševa. Naime, oni koji su stradali u zlatiborskoj jami su navodno bili mladići do 20 godina koji nisu imali značajnu ulogu u ratu“, završava priču Dimtrije iz Prigrevice.

Izvor: RTV, Srpska istorija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime