Сећање на жртве: 80 година од стравичног усташког злочина у Богородичиној цркви у Глини

0
475

Крајем јула и почетком августа 1941. године у православној цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини  учињен је монструозни покољ српског становништа од стране усташких звери за време тзв. НДХ. За непуних десет дана Павелићеве усташе су у цркви заклали 1.764 Срба са подручја Кордуна, Баније, а затим спалиле цркву.

У селима око Вргинмоста усташе су говориле људима да ће они који се одазову позиву за покрст бити поштеђени. Иако је доста људи посумњало у те изјаве, 1200 људи из села Доња Блатуша, Чемерница, Доња Пјешћаница, Козарац, Цреварска Страна и Брњавац се скупило и око 40 усташа их је камионима одвезло у Глину, где су у православној цркви затворени и касније заклани.

Љубан Једнак био је једини преживели сведок покоља у православној цркви у Глини. Његово комплетно сведочење, невероватну причу како је преживео покољ можете погледату у документарном филму “Говорило ми је нешто да ћу остат жив”

Pročitajte i  Ваздушаста, мекана и сочна хармоника пита: За овим рецептом полуделе су све домаћице
Љубан Једнак на суђењу у Загребу после Другог светског рата

 

Једнак је доживео судбину својих Крајишника, прогнан је у „Олуји” 1995. године и 1997. године умро у Београду, далеко од свог родног краја.

Само четири дана пре него што ће се наћи у тој колони страдалника који су бежали пред “Олујом”, Љубан једнак је у Глини примио Орден Светог Саве првог реда који му је уручио патријарх Павле.

Pročitajte i  Ово су 2 сигурна симптома короне код деце: Др Јаковљевић објаснио како да препознате ковид код малишана

– Тада је патријарх Павле пред свима присутнима, мог деду Љубана пољубио у руку – испричао је Срђан Једнак, Љубанов унук за Новости. – Ми тај Орден и данас с поносом чувамо у нашој кући.

Љубан Једнак у Глини на месту где је била црква

Српска православна црква Пресвете Богородице у Глини је подигнута 1846. године. Недуго након што је у њој 1941. почињен покољ, црква је потпуно порушена од стране усташа.

Pročitajte i  Ако хоћеш да будеш први, ти буди последњи: Хришћанска порука патријарха Павла, која многе враћа на пут спасења
Темељи Богородичине цркве у Глини, после рата

По завршетку Другог светског рата, остаци жртава су 1947. пренесени на српско православно гробље у Глини. На месту порушене цркве су југословенске власти поводом десетогодишњице покоља, 27. јуна 1951. подигле заједничку спомен костурницу за све жртве. Народ Баније је 4. јула 1969. сопственим прилозима подигао Спомен-дом жртвама фашизма у Глини.

Након Операције Олује 1995. године су хрватске власти Спомен-дом жртвама фашизма у Глини преименовале у Хрватски дом.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име