Prelepa građevina koja krasi centar Mionice: U Prvom svetskom ratu imala je izuzetno značajnu ulogu

0
781
Mionica

Crkva Vaznesenja Hristovog koja se nalazi u samom centru Mionice sagrađena je davne 1856. godine. Građena je za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Predanje kaže da je supruga kneza Aleksandra, kneginja Persida, crkvi poklonila skupoceni krst na prestolu i darohranilicu. Crkva je izgrađena u baroktnom stilu, sa elementima kasnog klasicizma. Svojim besprekornim izgledom, veličinom i posebno ukrašenom plastikom, spada među najznačajnije spomenike crkvene arhitekture u Srbiji koji su građeni u drugoj polovini 19. veka.

Pročitajte i  Molitva Svetom Jovanu Krstitelju: Pomolimo se ovom velikom svetitelju za zdravlje, mir i sve bližnje

Crkvu krase ikone „valjevske slikarske škole“ sa kraja 18. i početka 19. veka. Zbog svoje posebnosti, crkva Vaznesenja Hristovog je zaštićena kao kulturno-istorijski spomenik.

Crkva je za vreme Prvog svetskog rata imala izuzetno značajnu ulogu. Njen toranj je služio našem velikom vojvodi Živojinu Mišiću kao osmatračnica za vreme Kolubarske bitke. 1916. godine, okupaciona austrougarska vlast je sa crkve Vaznesenja Hristovog skinula sva četiri zvona kako bih ih pretopila za sopstvene ratne potrebe. Nažalost, spisi kažu da ovo nisu bila jedina zvona koja su austrougarskim vojnicima služila za ratne potrebe. Do kraja 1917. godine, pretopljeno je 17 crkvenih zvona u Kolubarskom okrugu, ukupne težine 3.391 kilogram.

Pročitajte i  Oko ovog srpskog sela OTIMALE su se velike SILE: Jedino je bilo ucrtano na mapi sveta

Građani Mionice su dobrovoljnim prilozima sakupili dovoljno novca kako bi se kupilo novo zvono za njihovu crkvu. 1938. godine je organizovana velika narodna svečanost i obavilo se osvećenje novog zvona. Zvono je težilo 721 kilogram a izliveno je u jagodinskoj livnici.

 

1956. godine, nakon strašne oluje koja je zahvatila mionički kraj, crkva Vaznesenja Hristovog ostaje bez tornja. Ali samo par godina kasnije, 1960. godine, uspešno je izvršena sanacija tornja i crkvi je vraćen stari sjaj.

Pročitajte i  Običaji na Mali Božić i Svetog Vasilija: Evo šta se OBAVEZNO radi na ovaj dan, a koje radnje su STROGO zabranjene

Danas, ova prelepa crkva krasi Mionicu, i predstvalja glavno mesto okupljanja vernika iz ovog kraja. Posetioci sa svih strana naše zemlje sa radošću dolaze u ovaj sveti hram.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime