Hilandar u magli: Zavirite u srpsku svetinju na Svetoj gori (FOTO)

0
991

Nakon što se odrekao vlasti i zamonašio, Stefan Nemanja je otišao na Svetu Goru da se u monaškom životu pridruži svome sinu Savi. Rezultat tog njihovog združivanja na Svetoj Gori bio je manastir Hilandar. Otac i sin su zahvaljujući svojim vezama na vizantijskom carskom dvoru postigli da manastir Hilandar dobije potpunu autonomiju, potvrđenu carskom poveljom.

Manastir je bio ne samo središte duhovnog života srednjevekovne Srbije, već i važan posrednik i predstavnik u odnosima Srbije i Vizantije. Slobodan i bogat Hilandar je bio najbolje diplomatsko prestavništvo Srbije u Vizantiji. Takođe, Hilandar je bio centar svih oblasti kulturnog delovanja. Tu je nastala prva bolnica, koju je osnovao Sveti Sava. O tome koliko se tu razvijala srpska srednjevekovna medicina svedoči Hilandarski medicinski kodek, najznačajniji spomenik naše medicine u srednjem veku.

Pročitajte i  Čokolada curi sa njih! Zdrav i sladak jesenji desert koji ćete obožavati

Hilandar je mesto sa najstarijom srpskom bibliotekom, koja se očuvala u kontinuitetu od skoro 900 godina. U hilandarskoj biblioteci sačuvani su neki od najznačajnijih srpskih i slovenskih rukopisa poput Miroslavljevog jevanđelja i Vukanovog jevanđelja, zatim najstarije srpsko četvorojevanđelje, najstariji srpski rukopis pisan na hartiji, najstariji slovenski spomenik pisan ćirilicom (Hilandarski listići s kraja 10. i početka 11. veka). Tu su i najstariji spomenici crkvenog prava, Hilandarski tipik i Karejski tipik. Iako su mnoge knjige iz Hilandara prenete u Srbiju i Rusiju, ovaj manastir je ostao jedan od najbogatijih riznica sa preko 1000 slovenskih rukopisa koji su nastali u periodu od 12. do 19. veka, 180 grčkih kodeksa, blizu 80 srpskih i vlaških starih štampanih knjiga i oko 30 000 novijih štampanih knjiga.

Pročitajte i  Slavimo Svetu Petku: Pomolimo se svetiteljki na OVAJ način i sve naše molitve će biti uslišene

Te knjige su bez prekida skupljane još od 12. veka i stoga se smatra da je hilandarska biblioteka u pravom smislu najstarija biblioteka srpskog naroda.

Hilandar je najviše kao verska i nacionalna institucija, a zatim i kao kulturna riznica srpskog naroda, koja već 900 godina radi bez prekida bez premca u srpskoj istoriji i kulturi.

Pročitajte i  Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Pogledajte slike manastira Hilandar preuzete iz knjige “Hilandar i Sveta gora – između mita i istorije”.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime