Posetite izložbu o ruskim Belogardejcima i pogledajte jedinstveni film o životu oficira Bele armije, barona Vrangela

0
710

Savez potomaka Galipoljaca, Istorijski arhiv grada Novog Sada i Studio Ruski Car vas pozivaju na otvaranje izložbe “Ruski heroji Galipolja” koja će biti otvorena 15. decembra sa početkom u 19 časova, u prostorijama Istorijskog arhiva Novog Sada (Filipa Višnjića 2a, Novi Sad) i koja će trajati do kraja decembra.

Izložba fotografija „Ruski heroji Galipolja“ posvećena je učesnicima Belog pokreta, koji su bili primorani da, u vreme Građanskog rata, napuste rodne obale prilikom evakuacije Ruske vojske sa Krima.

izložba o ruskim Belogardejcima

Fotografije predstavljaju svedočanstvo borbe za život i očuvanje ličnog dostojanstva, u teškim uslovima u izgnanstvu na turskom poluostrvu Galipolju. Ruski narod lišen Otadžbine, izgubivši sve što mu je bilo drago, uspeo je da ne padne duhom, da sačuva jaku vojsku, uvek spremnu za boj. Narod je nastavio da služi svojoj Otadžbini, čak i kada je bio daleko od nje. Ostao je veran svojim precima i idealima.

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

To posebno živo donose fotografije iz porodičnih arhiva potomaka ruskih galipoljaca: šatorske crkve, bogosluženja, litije, parade, vojne obuke, škole, sportska takmičenja, pa čak i sopstveno pozorište. Neka su crkveni svećnjaci napravljeni od konzervi, zvona od čaura, ipak je nemoguće poverovati da u ovim logorima žive ljudi koji su izgubili Otadžbinu. Zapravo, tamo u „svetoj pustinji Galipolju“, prema rečima A. V. Kartaševa, pojavio se grad Kitež iz ruskih legendi, prava „čudesno vaskrsla Rusija“.

Pročitajte i  Nastup TOS na sajmu„ITF SLOVAKIATOUR 2022“ u Bratislavi

Učesnici Belog pokreta su posle Galipolja došli u Srbiju. U periodu progona, Srbija je pružila utočište ruskoj braći i sestrama. Sredinom 1920-ih godina u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, našlo je utočište oko 40 hiljada ruskih izbeglica, što je učinilo Srbiju jednim od najvećih centara ruskog rasejanja. Rusi su ovde dobili jednaka prava sa građanima Kraljevine, a srpski kralj Aleksandar Karađorđević postavio je zadatak ne samo da se pruži utočište, nahrane i izleče prognanici, nego da se „sačuva ruska duša“.

Izložba se održava uz podršku Fonda spomena na učesnike Belog pokreta, pod pokrovom Kurske Korene ikone Majke Božije, i uz tehničku podršku studija Ruski Car iz Beograda.

Pročitajte i  BOG NIKOME DUŽAN NE OSTAJE: Nakon tragedije jedne porodice kod Požerevca NIKAO JE MANASTIR u kome se događaju čuda

U okviru otvaranja izložbe biće predstavljena knjiga shiarhimandrita Ilije (Nozdrina) „Razgovori sa starcem Ilijom“, u izdanju izdavačke kuće Bernar.

Nakon otvaranja izložbe i predstavljanja knjige „Razgovori sa starcem Ilijom“, sa početkom u 20 časova biće prikazan dokumentarni film „Jego blagorodije baron Vrangel“, reditelja Boška Milosavljevića, u izdanju izdavačke kuće Bernar. Film je snimljen u saradnji sa ruskim i srpskim istoričarima, a govori o srpskom periodu života oficira Bele armije, barona Vrangela.

general Vrangel

Na otvaranju će govoriti direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Bernar Nikola Drobnjaković i reditelj Boško Milosavljević.

Izvor: Pravoslavie.ru

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime