Посетите изложбу о руским Белогардејцима и погледајте јединствени филм о животу официра Беле армије, барона Врангела

0
1006

Савез потомака Галипољаца, Историјски архив града Новог Сада и Студио Руски Цар вас позивају на отварање изложбе “Руски хероји Галипоља” која ће бити отворена 15. децембра са почетком у 19 часова, у просторијама Историјског архива Новог Сада (Филипа Вишњића 2а, Нови Сад) и која ће трајати до краја децембра.

Изложба фотографија „Руски хероји Галипоља“ посвећена је учесницима Белог покрета, који су били приморани да, у време Грађанског рата, напусте родне обале приликом евакуације Руске војске са Крима.

изложба о руским Белогардејцима

Фотографије представљају сведочанство борбе за живот и очување личног достојанства, у тешким условима у изгнанству на турском полуострву Галипољу. Руски народ лишен Отаџбине, изгубивши све што му је било драго, успео је да не падне духом, да сачува јаку војску, увек спремну за бој. Народ је наставио да служи својој Отаџбини, чак и када је био далеко од ње. Остао је веран својим прецима и идеалима.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

То посебно живо доносе фотографије из породичних архива потомака руских галипољаца: шаторске цркве, богослужења, литије, параде, војне обуке, школе, спортска такмичења, па чак и сопствено позориште. Нека су црквени свећњаци направљени од конзерви, звона од чаура, ипак је немогуће поверовати да у овим логорима живе људи који су изгубили Отаџбину. Заправо, тамо у „светој пустињи Галипољу“, према речима А. В. Карташева, појавио се град Китеж из руских легенди, права „чудесно васкрсла Русија“.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Учесници Белог покрета су после Галипоља дошли у Србију. У периоду прогона, Србија је пружила уточиште руској браћи и сестрама. Средином 1920-их година у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, нашло је уточиште око 40 хиљада руских избеглица, што је учинило Србију једним од највећих центара руског расејања. Руси су овде добили једнака права са грађанима Краљевине, а српски краљ Александар Карађорђевић поставио је задатак не само да се пружи уточиште, нахране и излече прогнаници, него да се „сачува руска душа“.

Изложба се одржава уз подршку Фонда спомена на учеснике Белог покрета, под покровом Курске Корене иконе Мајке Божије, и уз техничку подршку студија Руски Цар из Београда.

У оквиру отварања изложбе биће представљена књига схиархимандрита Илије (Ноздрина) „Разговори са старцем Илијом“, у издању издавачке куће Бернар.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Након отварања изложбе и представљања књиге „Разговори са старцем Илијом“, са почетком у 20 часова биће приказан документарни филм „Јего благородије барон Врангел“, редитеља Бошка Милосављевића, у издању издавачке куће Бернар. Филм је снимљен у сарадњи са руским и српским историчарима, а говори о српском периоду живота официра Беле армије, барона Врангела.

генерал Врангел

На отварању ће говорити директор Историјског архива града Новог Сада Петар Ђурђев, главни и одговорни уредник издавачке куће Бернар Никола Дробњаковић и редитељ Бошко Милосављевић.

Извор: Православие.ру

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име