Право пријатељство не зна за границе: Посета извиђача Западног Балкана Мионици

0
472

Извиђачи из региона боравили су у Бањи Врујци, а домаћини су организовали разне излете и забаве како би што боље угостили своје драге пријатеље.

Ове године, Савез извиђача Србије био је домаћин  сусрета извиђача из земаља западног Балкана. Осми сусрети брђана и брђанки региона, одржани су у хотелу Врујци. Потрудили смо се  да током тродневног боравка на територији наше општине, упознају и најзанимљивије туристичке локалитете.

Тако је у суботу, 22. фебруара организован занимљив излет за групу од преко 100 извиђача. Рута је подразумевала Родну кућу војводе Живојина Мишића,  сеоско туристичко домаћинство Петровић и клисуру реке Рибнице.

Pročitajte i  Мионичким основцима обезбеђен бесплатан улаз на базене: Довољна само ђачка књижица

Током посете музеју у Струганику, наши гости су се упознали са историјским и етнолошким значајем овог места а посебно су уживали у сјајној интерпретацији народних песама у извођењу Етно-групе Миона.

„Мионе“ су избором песама из разних крајева Србије,  тематски ускладиле и употпуниле причу о етнографској поставци и начину живота задружних породица.  Тако да се може рећи да је вођење кроз поставку имало занимљиву музичку позадину, што је изазвало посебно одушевљење међу посетиоцима.

По дивном сунчаном дану, путовање извиђача се наставило даље, према домаћинству Петровић у Паштрићу.  Домаћин Пеца Петровић заједно са својом супругом Даном дочекао је госте, који су после кратког предаха и дегустације домаћих производа, посетили музеј камена и чули занимљиву причу о овим необичним природним експонатима.

Pročitajte i  Бесплатна припремна настава за све осмаке мионичких школа

Лаганом шетњом од домаћинства Петровић, весела извиђачка група спустила се све до клисуре реке Рибнице. У овом прелепом природном окружењу посетили су манастир Светих апостола Петра и Павла и прешавши преко висећег моста, упутили су се ка рибничкој пећини. О значају пећине као споменику природе, причао је биолог Предраг Петровић.

Увече  у хотелу Врујци  организовано је национално вече, где су представници извиђача из различитих земаља презентовали своју националну кухињу.

Pročitajte i  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дало зелено светло за финансирање пројеката општине Мионица

Тако су се могли дегустирати разни специјалитети из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије. На трпези „братства и јединстава“ нашли су се разни специјалитети: далматински Сопарник, пршута од туне, разне врсте сирева и маслина, графче на тавче,  печено прасе на ражњу наравно у режији српских извиђача.

Вечери је присуствовао и председник Општине Мионица господин Бобан Јанковић.

Уз дивну музику, вече се наставило у искреном  пријатељству ове јединствене групе људи, код којих љубав према дружењу и природи не познаје границе.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име