LEK ZA SVE: Jabukovo sirće snižava krvni pritisak, leči proširenje vene i odlično je za mršavljenje

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca.  Neretko, jabukovo sirće se preporučuje kao ,,lek za sve”. Koristi se u borbi protiv glavobolje, akni, za snižavanje krvnog pritiska, za mršavljenje, protiv proširenih vena, za zdravu kosu, protiv hroničnog umora, kašlja, nesanice i još mnogo toga.

download

Recept za domaće jabukovo sirće

Potrebno je oko 10 kg neprskanih jabuka, po mogućnosti  divlje jabuke koje možete naći u obližnjoj šumi.

Jabuke prvo dobro operite i očistite. Obavezno bacite semenke. Očišćene jabuke sameljite ili u blenderu ili na mašini za meso. Samlevene jabuke stavite u burence ili staklenu teglu. Jabuke dobro izgnječite da puste svoj sok. Izgnječite ih ili rukama ili udarajte tj. tapkajte dnom staklene flaše dok ne puste sok.

divljajabuka

Dalji postupak

Kada ste izgnječili jabuke, prelijte ih vodom u kojoj ste otopili šećer na sledeći način – na 5 kg mlevenih jabuka potrebno je oko 200 g šećera i najmanje 2 l vode. Ako su jabuke kisele ili zelene stavite više šećera (možete i 500 g na 5 kg).

jabukovo sirće

Da li će vam trebati više vode zavisi i od toga koliko su sočne jabuke. Ako sipate više vode imaćete i više sirćeta, ali blažeg – a to vam nije cilj. Voda se dodaje jer je bitno da jabuke ne ostanu na suvom, moraju da plivaju u tečnosti u svom soku ili u vodi.

news-2014-Mart-Jabukovo_sir__e_24_913853482

Ako nema tečnosti neće biti ni sirćeta. Takođe, dosta tečnosti će ispariti, tj. dosta ćete izgubiti tokom trajanja celog procesa. Ostavite bar 1/4 praznu bocu ili burence. Posudu sa jabukama prekrijte krpom ili gazom. Nemojte držati potpuno zatvorenu posudu jer ne treba da pravite kominu za rakiju, tj. ne želite alkohol nego samo sirće.Dodavanje šećera jabukama je obavezan sastojak zbog procesa fermentacije, tj. služi za razvoj bakterija koje će na kraju od jabuka i šećera napraviti sirće.

Fermentacija jabuka traje nekih desetak dana i to na nekom sunčanom ili toplom mestu u kući. Kada krene vrenje, jabuke će se podići na površinu. Znak da je fermentacija završena je da jabuke padnu na dno posude, pod uslovom da ste sipali dovoljno vode.  Tih prvih desetak dana uzmite kao okvirno vreme, jer ono može biti i kraće ili duže u zavisnosti od toplote. Što znači, što je toplije, proces vrenja se brže odvija i obratno. Kada se vrenje zavrsi, procedite sirće od jabuka u veću posudu. Proceđeno sirće držite na hladnijem i tamnom mestu.

recept-za-pravljenje-jabukovog-sirceta

Na svakih desetak dana treba da pretačete sirće kako bi se izbistrilo, što znači da treba da ga presipate preko gaze u drugu posudu i da bacite talog koji se u međuvremenu slegnuo.  To je proces koji traje i treba ga ponavljate više puta. Što više proceđujete imaćete bistrije sirće. Na vrhu flaše ili posude u kojoj čuvate sirće formiraće se “gljiva”  koju treba da bacite  prilikom ceđenja.