JEDAN OD NAJLEPŠIH VIDIKOVACA SRBIJE: Banjska stena na Tari, mesto sa kog se pruža pogled od kog pred lepotom zastaje dah!

0
4395

Banjska Stena je vidikovac koji se nalazi 7 km, 1 sat pešačenja makadamom, od Mitrovca, na 1024 m nadmorske visine. Put do samog vidikovca je adekvatno obeležen, a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda.

vidikovac banjska stena

Sa ovog vidikovca može se videti HE »Bajina Bašta« i srednji tok Drine sa svih sedam rečnih terasa. Vidik se pruža sve do sela Bačevci i planine Maljen. Zatim se može videti brdo Ðurdevac, levo iznad jezera. Iznad Ðurdevca se nalazi Osat, odakle poticu čuveni zidari-Osaćani.

Na jugozapadu se mogu videti Zvezda i plato Božurne na kome rastu tri vrste božura koje predstavljaju relikte i endemite Tare. U Bosni se vidi Bela kuća u Sušici, koja je u stvari bila lovačka kuća. Tu je takođe stanište medveda.

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година

vidikovac banjska stena

Banjska stena dugo je nosila naziv Kozja stena, međutim ovaj vidikovac se nalazi na Banjskom tocilu pa otuda i naziv Banjska stena, koja potiče od naziva Banjskog vrela, koje izbija u podnožju vidikovca. Vrelo je bilo kraškog porekla sa temperaturom vode od 4 stepena celzijusa.

Banja (turska reč)- označana mesto sa toplom vodom. Stanovnici Tare su vodu sa vrela koristili i zimi jer je uvek bila topla voda. Banjsko vrelo je potopljeno izgradnjom jezera Perućac.

Pročitajte i  Како је кнез Михаило спречио да се поруше Калемегдан и Смедеревска тврђава

Ispod vidikovca se pruža Banjsko tocilo, sipar, koji se u 19. veku koristio za transport drva i sena .Banjsko tocilo je bilo dugacko 1100 m, od Banjske pa sve do Drine. Tocilo je ustvari uvala, kao korito, i tuda su ljudi spustali seno i drva sve do Drine. Građa se spuštala do jezera Perućac, gde je bilo splavište, i odatle se splavovima niz Drinu i Savu prevozila sve do Beograda.

Pročitajte i  "Отац се више забринуо за мене када сам кренуо у цркву него кад сам био на хероину" Исповест Николе Пејаковића о борби са дрогом: У ВЕРИ НАШАО СПАС

Banjsko tocilo je danas je obraslo rastinjem među kojima se nalazi veliki broj retkih biljnih vrsta karaktrističnih za sipare.Sa vidikovaca se pruža lep pogled na veštačko jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH.

Banjsko tocilo je danas obraslo rastinjem među kojima se nalazi veliki broj retkih biljnih vrsta karaktrističnih za sipare. Sa vidikovaca se pruža lep pogled na veštačko jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH.

zivetisaprirodom.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име