DA LI SE ZAISTA SVI SLAŽU DA SE UKINE DARVIN U SRBIJI: Peticiju potpisala 2 akademca, a ne 52

0
719

Pre nekoliko dana Srbijom je odjeknula vest da su peticiju o ukidanju učenja britanskog naučnika Čarlsa Darvina u školama potpisalo i predalo poslanicima u Skupštini 52 akademika, naučna savetnika i univerzitetska profesora, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, 50 lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

darvinova teorija

Profesori, akademici, umetnici i sveštenici i mnogi drugi nosioci kulture i obrazovanja u Srbiji smatraju da Čarls Darvin nije bio u pravu u svojoj teoriji o nastanku čoveka, te se zalažu da se izučavanje njegove teorije evoliucije ukine u srpskim školama i na fakultetima.

Razlozi za potpisivanje peticije su raznorazni.

Dimitrije Kalezić, teolog i jedan od potpisnika peticije navodi da, iako nauka i religija ne moraju nužno da isključuju jedna drugu, kroz vekove se pokazalo da nauka demantuje samu sebe, odnosno da već doneti naučni zaključci nisu tačni.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

– Nauka se menjala kroz vekove i nešto što se smatralo činjenicom danas je odbačeno, pa bi svakako i teoriju evolucije trebalo uzeti sa rezervom. Religija i nauka se ne isključuju, što dokazuje i najveći naučnik Nikola Tesla, koji je bio religiozan na svoj način. Verujem u to da je Bog stvorio zemlju, ali da se biljni i životinjski svet dalje razvijao, što je već u domenu nauke. Sa druge strane, teorija o nastanku čoveka od majmuna je neodrživa, jer ljudi imaju inteligenciju i dušu, a to se ne može razvijati iz nečega što ne postoji – smatra Kalezić.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

darvinova teorija 2

Doktor tehničkih nauka Nikola Babin kaže da je potpisao peticiju jer smatra da se o kosmosu i nastanku sveta još uvek malo zna, te da postojeće teorije to nisu u potpunosti razjasnile.

Aleksandra Jerkov, članica skupštinskog Odbora za nauku, smatra da su „ove stvari rešene pre 150 godina“:
– I bez ove peticije nam škole izgledaju kao sa početka 20. veka. Sada valjda hoće da nas vrate na početak 19. veka.

Međutim, nakon ovog obaveštenje oglasio se Izvršni odbor SANU sa saopštenjem da su Peticiju potpisala samo dva člana Akademije i da ne dele stavove Peticije i sa ćuđenjem se pitaju da li zaista neko veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koji karakteriše dugotrajna suprostavljenost dva teško pomirljiva diskursa.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

sanu

U saopštenju se još navodi:

“Sa pojavom Peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u našim školama i na fakultetima, u navodima autora peticije, a potom i u štampi, plasirana je vest da je nju, među ostalima, potpisalo i 52 akademika. Izvršni odbor SANU je konstatovao da su ispod ovog teksta imena dva člana SANU, što je njihovo neupitno pravo kao pojedinaca”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име