Jedina srpska prašuma: Mesto gde stabla umiru prirodnom smrću, a svakom čoveku potrebna je dozvola kako bi kročio na njeno tlo!

0
12861
Foto: Jutjub/printskrin

Prašuma Vinatovača – mesto gde je priroda prepuštena samoj sebi, a ljudska ruka ovde se nije umešala duže od tri veka!

Da bajke postoje, a sa njima i začarane prašume neopisive lepote, verovaćete nakon što pročitate ovaj tekst.

Naime, ispod Kučujskog neba, na 37 hektara, krije se prava oaza netaknutog mira i strogi rezervat prirode pod zaštitom države.

Reč je o jedinoj srpskoj prašumi u kojoj vladaju samo jedna pravila – ona koja je priroda propisala.

Njih tri veka, a možda i duže, ljudi nisu prekršili. Rezultat je, naravno, očaravajući!

Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve koja ovde rastu duže od 350 godina. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu.

Pročitajte i  Smatrana je kraljicom "lakog morala", a zapravo će vas šokirati prava istina o Dragi Mašin

Pored fascinatnog zelenila “koje odmara oči”, u jedinoj prašumi u Srbiji naići ćete i na raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke leve pritoke reke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.

Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Pročitajte i  MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O SVOM SPASENJU IZ PAKLA DROGE: Ovako svedoči ostroški podvižnik o izlečenju kroz veru i stradanju bliskih prijatelja

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo, već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvek predstavlja skriveni dragulj koji nije poznat široj javnosti. Zbog toga je jedinstveno iskustvo i neponovljiva avantura šetati područjem netaknute prirode uz veliku napomenu – da ne uništavamo i čuvamo naša prirodna bogatstva!

Pročitajte i  Carica Milica za Srbiju je uradila što nijedna majka ne bi! Ovo je život najvoljenije srpske kneginje

Kada ste već ovde NIKAKO ne propustite da obiđete mesto gde se prepliću bogata istorija, kultura i fascinantna netaknuta priroda Resavskog okruga – Despotovac. U ovom kraju i okolini održavaju se tokom godine mnogobrojne manifestacije: Majske amaterske pozorišne svečanosti, Resavski sabor (u junu), Dani srpskoga duhovnog preobraženja (u avgustu), Resava njorld fest, Viteški festival “just out”, Festival etno hrane Bela Crkva (krajem maja), Džipijada (april), Dani dijaspore LIPOVIČKE LETNjE NOĆI (početkom avgusta)…

prašuma vinatovača despotovac

Istražite Resavsku pećinu, čija se starost procenjuje na oko 80 miliona godina i čiji ukrasi važe za najlepše u regionu.

prašuma vinatovača despotovac

Uživajte u lepoti i veličanstvenosti pravog bisera srpske srednjovekovne kulture – manastiru Manasiji.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime