Јубиларни 25. Мишићеви дани у Мионици: Влада Србије одобрила новчана средства за важну културну манифестацију

0
658

Јубиларни, 25-ти по реду Мишићеви дани, најзначајнија културна манифестација у Мионици, добили су подршку од 4,1 милиона динара од Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

– Ове године је 100 година од смрти нашег војводе Мишића, славне и неоспорне личности. Он је у светској историји уписан и упамћен као командант српске војске с којом је у Првом светском рату извојевао победу у Колубарској бици и малу српску војску прославио и учинио познатом у свету. Наш Мионичанин постао је синоним за реч војвода, својим делима заслужује да га Мионица и Србија славе и чувају успомену на њега – рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

Војвода Мишић је велико име српског народа као такав представља бренд Мионице у сваком погледу. Колико је важна манифестација Мишићеви дани говори и то да је то једна од најпосећенијих манифестација у Колубарском округу. А на стогодишњицу Мишићеве смрти, општина Мионица ће у оквиру Културног центра, почети градњу “Куће Колубарске битке”, једног од најзначајнијих пројеката из области културе у Мионици. Ове године почеће прва фаза радова, за коју је Министарство културе одобрило 13 милиона динара. Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату на 400 квадрата посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.

– Колубарска битка широм планете симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима из Колубарске битке је истина Србије, истина слободољубивог човечанства. Изградњом Куће Колубарске битке Мионица ће добити аутентичан простор који ће засигурно бити препознатљив како на културној, тако и на туристичкој мапи не само Србије, већ и Европе – рекао је Бобан Јанковић председник општине Мионица.

Са изградњом Куће Колубарске битке,  култном манифестацијом Мишићеви дани и родном  кућом  Живојина Мишића у Струганику, општина Мионица ће се са  поносом сећати свог великана.

„Мишићеви дани“ ће се ове године одржати у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име