STARINSKI KOLAČ JULIŠKA: Jeftina poslastica gotova za tren

0
2811
Foto: Jutjub/printskrin

Juliška je kolač koji smo naučili da pravimo od Čeha. Kod nas je poznat i kao Julpita.

Juliška je omiljna poslastica i stariijima i deci, a posebno domaćicama jer se lako sprema i nije skup.

Evo šta vam je sve potrebni za Julišku:

Za koru vam je potrebno:
6 jaja
200 g šećera
4 kašika kakaa
5 kašika mlevenih oraha i
2 kašike brašna.

Pročitajte i  ГАДИЛИ СМО ЈОЈ СЕ: Ужасно мишљење Ане Краус, жене Вука Караџића, о Србима и правосалвљу!

Prvo umutite belance pa mu dodajte šećer postepeno ga muteći. Zatim u smesu dodajte žumance i mutite još malo. Nakon toga smesi dodajte kakao, orahe i brašno i mutite dok se sve ne sjedini.

Koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Preliv

Preliv za koru:

150 g šećera prokuvajte u 200 ml mleka.

Kada koru izvadite iz rerne onako vrelu prelijte sa polovinom ovog vrelog preliva i ostavite da se ohladi. Sada pravite fil.

Pročitajte i  Како је српски артиљерац Радоје Рака Љутовац помоћу старог топа оборио немачки авион и ушао у историју

Za fil vam je potrebno: Preostali preliv za koru (mleko + šećer), 150 g mlevenih oraha, 125 g margarina, rendana čokolada.

U vreo preliv dodajte orahe pa ostavite da se fil prohladi. Dodajte mu umućen margarin i sve to namažite na ohlađenu koru. Preko fila narendajte crnu čokoladu i poslužite.

Uživajte u Juliški.

Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име