Kako Srbi leče prehladu: Beli luk, slaninica, rakija, krompir, kupus… tradiciji veruju više nego lekarima!

0
1552

Kom je pa to srpskom muškarcu ikad bio neophodan lekar da bi se izlečio od “obične prehlade”, kad su tu saveti i recepti narodne medicine koji se već vekovima prenose s kolena na koleno?!

Naše majke čuvaju stare, dobre, toliko puta proverene recepte protiv svih simptoma prehlade, gripa, kašlja… Lekovi, gde bi drugde, nalaze se u bašti, pušnici, podrumu, špajzu…

Krompir

Svi ste sigurno čuli za jelo koje je osmislio Dositej Obradović, po imenu “krompir u čakširama”, a isto tako, dobro je poznato da ako se najedeš sirove krtole, dobićeš temperaturu, pa sutra nećeš morati da ideš u školu.

Međutim, jeste li znali da ako “naseckaš krompir i ‘meteš’ ga u vunene čarape” temperatura odmah mora da spadne? Provereni stari lek za obaranje hipertermije.

Pročitajte i  Jovanovićka ili Jovanovićeva? Pravila o ženskim prezimenima u Srbiji

Jaja

Naše bake tvrde da se najbolja poširana jaja dobiju kad “u par vunenih čarapa razbiješ po dva jaja, pa ih nazuješ i tako spavaš”. Jaja su gotova kad spadne temperatura i prođe groznica.

Trio miks

Jedan od dokaza da vašim genima teče junačka srpska krv jeste da bez ikakve sumnje podrazumevate da dedina prepečenica od 25 gradi dezinfikuje i ubija sve bacile, a da beli luk leči sve boljke. Još ako udružite slaninu, ozdravljenje je zagarantovano.

Trikovi sa rakijom

“Ako se pre’ladiš, obavezno sipaj rakiju na kuhinjsku krpu, pa je zaveži oko vrata, a potom dobro pobiberi”. Klin se klinom izbija, pa tako i virusna kijavica napadom alergijske.

A, ako vrućica nikako da stane, vreme je za masažu svih udova rakijom. Ali, nikako ne onom kupovnom iz radnje, već isključivo domaćom, što sumnjivijeg i smrdljivijeg porekla.

Pročitajte i  Sačuvajmo stare običaje: Badnji dan još od starih vremena prate KORINĐAŠI koji najavljuju najradosniji hrišćanski praznik

Listovi svežeg kupusa

Ukoliko se boljka izjalovi i ne d’o bog pređe u upalu pluća, ni to nije znak da treba ići kod doktora. Stvar je jednostavna, zamotajte grudni koš obolelog u listove svežeg kupusa, a čim se sparuše, stavite nove. Za par dana, ima da prođe. Ako ga i ne prođe, makar ćete dobićete istiha skuvane kanibalske sarmice.

Naravno, ako baš dođe do toga da je vrag odn’o šalu i lekar vam ipak prepiše injekcije, neće kupus da se baci. Stavite ga na bolno mesto na turu, ima da izvuče jezivu čvorugu za koju je kriva ona zla medicinska sestra što ne zna da bode.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

Srpski aspirin

U našem narodu postoji legenda da kokošija ili morčija “žuta” supa s domaćim rezancima krepi bolesnog i pomaže mu da se izleči. Nažalost, to nije naša izmišljotina. S ovom budalaštinom slažu se čak i lekari. Zato, slobodno navalite!

Nešto urbanija varijanta je da supica bude pileća, s puno vegete i obaveznom kockom. Jasno je valjda da so ima da pobije sve viruse.

Kamilica

Naše bake uvek negde u špajzu imaju skrivenu platnenu vreću punu fine sasušene kamilice.

Podrazumeva se, vrela kamilica ne ide bez tone meda i limuna. Srbi baš i ne vole čaj. Opšte je poznato da ga piju samo kad su bolesni.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime