Како Срби лече прехладу: Бели лук, сланиница, ракија, кромпир, купус… традицији верују више него лекарима!

Ком је па то српском мушкарцу икад био неопходан лекар да би се излечио од “обичне прехладе”, кад су ту савети и рецепти народне медицине који се већ вековима преносе с колена на колено?!

Наше мајке чувају старе, добре, толико пута проверене рецепте против свих симптома прехладе, грипа, кашља… Лекови, где би другде, налазе се у башти, пушници, подруму, шпајзу…

Кромпир

Сви сте сигурно чули за јело које је осмислио Доситеј Обрадовић, по имену “кромпир у чакширама”, а исто тако, добро је познато да ако се наједеш сирове кртоле, добићеш температуру, па сутра нећеш морати да идеш у школу.

Међутим, јесте ли знали да ако “насецкаш кромпир и ‘метеш’ га у вунене чарапе” температура одмах мора да спадне? Проверени стари лек за обарање хипертермије.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Јаја

Наше баке тврде да се најбоља поширана јаја добију кад “у пар вунених чарапа разбијеш по два јаја, па их назујеш и тако спаваш”. Јаја су готова кад спадне температура и прође грозница.

Трио микс

Један од доказа да вашим генима тече јуначка српска крв јесте да без икакве сумње подразумевате да дедина препеченица од 25 гради дезинфикује и убија све бациле, а да бели лук лечи све бољке. Још ако удружите сланину, оздрављење је загарантовано.

Трикови са ракијом

“Ако се пре’ладиш, обавезно сипај ракију на кухињску крпу, па је завежи око врата, а потом добро побибери”. Клин се клином избија, па тако и вирусна кијавица нападом алергијске.

А, ако врућица никако да стане, време је за масажу свих удова ракијом. Али, никако не оном куповном из радње, већ искључиво домаћом, што сумњивијег и смрдљивијег порекла.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Листови свежег купуса

Уколико се бољка изјалови и не д’о бог пређе у упалу плућа, ни то није знак да треба ићи код доктора. Ствар је једноставна, замотајте грудни кош оболелог у листове свежег купуса, а чим се спаруше, ставите нове. За пар дана, има да прође. Ако га и не прође, макар ћете добићете истиха скуване канибалске сармице.

Наравно, ако баш дође до тога да је враг одн’о шалу и лекар вам ипак препише ињекције, неће купус да се баци. Ставите га на болно место на туру, има да извуче језиву чворугу за коју је крива она зла медицинска сестра што не зна да боде.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Српски аспирин

У нашем народу постоји легенда да кокошија или морчија “жута” супа с домаћим резанцима крепи болесног и помаже му да се излечи. Нажалост, то није наша измишљотина. С овом будалаштином слажу се чак и лекари. Зато, слободно навалите!

Нешто урбанија варијанта је да супица буде пилећа, с пуно вегете и обавезном коцком. Јасно је ваљда да со има да побије све вирусе.

Камилица

Наше баке увек негде у шпајзу имају скривену платнену врећу пуну фине сасушене камилице.

Подразумева се, врела камилица не иде без тоне меда и лимуна. Срби баш и не воле чај. Опште је познато да га пију само кад су болесни.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...