Чуваркућа: Прво васкршње јаје чува од зла и болести, а ево и шта треба радити са прошлогодишњом чуваркућом

0
16373

Чуваркућа, јаје које чува укућане од сваке невоље током целе године!
Чуваркућа је Васкршње јаје које прво буде обојено на Велики петак. Још се у нашем народу назива “чувар”, “стражар”, “стражник” и за њега се верује да има посебну моћ.Како му и само име каже, оно чува укућане и доноси срећу и благостање, тера зле силе и демоне од куће и укућана. Због тога се чува целе године, док се не замени другом чуваркућом.
По правилу се чуваркућа увек боји у црвено и тако симболизује невино проливену Христову крв. Јаје је само по себи симбол живота. Пиле само изнутра разбија љуску и излази на светлост дана у живот. Такође, Марија Магдалена је цару Тиберију поклонила јаје говорећи му да је Исус васкрсао и тиме указала на нов живот – вечни живот.
Обичај је да се чуваркућа у Васкршње јутро стави у чинију са водом у коју су потопљени и босиљак, здравац и дрен. Том водом умивали би се укућани, нарочито деца, како би били здрави и румени. Обичај је, такође, да се на ускршње јутро деца „помилују“ црвеним јајетом по челу како би била здрава, а овај чин истовремено симболизује крштење.Стара чуваркућа бацала би се на Велики петак преко крова куће, или би се често закопавала у двориште, поље или виноград јер се веровало да штити усеве од града и штеточина. Неко је баца и у реку, да однесе сва зла и несреће које су пале на њега, уместо на кућу коју је сачувао.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име