Како се правилно крсти током литургије: Многи раде погрешно! Само на ове свештеникове речи треба се прекрстити

0
5807
Фото: Јутјуб/принтскрин

Верници који често посећују цркву и одлазе на све свете литургије често долазе у заблуду када је у питању исправност црквених протокола.
Један од љих односи се на то како је једино исправно прекрстити се током трајања службе. На сајту Саборне цркве стоји објашњење:

“Све свештене радње и све молитве освећују се знаком крста. Крстимо се тако што у једно саберемо три прста десне руке – палац, кажипрст и средњи прст, а мали и домали прст савијемо на длан. Три спојена прста симболизују Свето Тројство – Оца, Сина и Светога Духа, док су два прста на длану симбол двојства Христове природе – божанске и људске. Са три састављена прста дотичемо најпре чело, посвећујући Богу свој ум, и говоримо: “У име Оца”, затим део испод груди, посвећујући Богу своје срце, изговарајући: “и Сина”, а на крају додирујемо десно па лево раме, посвећујући Богу своју снагу, говорећи: “и Светога Духа”. Завршавамо са “Амин”, што значи: “Нека тако буде”.

Pročitajte i  Погледајте како је изгледао састанак краљице Елизабете и последњег краља Југославије: Разлог сусрета био веома необичан (ВИДЕО)

Погрешно је крстити се “у ваздуху”, на брзину, импровизовати крсни знак кратким потезима испред себе у знаку малог ромба, не довршити га сасвим, а нарочито га злоупотребљавати у сујеверне сврхе. Знаком крста – под условом да смо се прекрстили исправно – освећујемо себе, читаво своје биће. Крсним знаком растерују се нечисте силе, њиме се исповеда наша вера у Бога и Васкрсење, као саставни део наших молитава,” наводе из цркве.

Pročitajte i  Ово јело српског кувара распаметило краљицу Елизабету: Спремао га јој је док је била у посети Титу, а за 3 колача чак ТРАЖИЛА РЕЦЕПТ

Верски аналитичари објаснили су и када је исправно прекрстити се током литургије, и како наводе, сваки пут када верници изговарају са “Амин” треба се прекрстити. Такођем на свако “Славословље”, тј, када се пева Оцу, Сину и Светоме Духу треба се осенити знаком крста.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име