KAO SA DRUGE PLANETE: 10 najneobičnijih predela u Srbiji

Za ljubitelje prirode Srbija je pravo mesto za opuštanje. Bilo da ste avanturista ili više volite da vreme provete u miru i opuštanju u Srbiji možete naći mesto za sebe.

srbija

Predstavljamo vam 10 predivnih predela Srbije, koji svakoga ostavljaju bez daha!

1. Tara, reka Vrelo

Na desnoj obali reke Drine u Perućcu nalazi se reka Vrelo. Reka nastaje od voda jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 243 metara u podnožju planine Tare. Reka je još poznata i kao Godina, jer je dugačka tačno 365 metara.

reka vrelo planina tara

 

2. Lazarev kanjon
Lazarev kanjon nalazi se na desetak kilometara od grada Bora. Najdublji je i najduži kanjon u istočnoj Srbiji. Do danas Lazarev kanjon nije u potpunosti ispitan zbog svojih strmih i stenovitih litica. Kanjon je poznat po mnogobrojnim jamama i pećinama.

Pročitajte i  Recept dana-Sekelji gulaš: Pravi zimski ručak sa severa Bačke

lazarev kanjon

3. Đerdapska klisura
Đerdapska klisura je jedan od najlepših prizora u istočnom delu Evrope. U ovom delu Dunav menja svoju širinu od nekoliko stotina kilometara, do nekoliko stotina metara. Na ovom mestu nalaze se bogata arheološka nalazišta.

đerdap

4. Uvac

Kanjon Uvca, raj smešten na hiljadu metara nadmorske visine. Na ovo mesto, za stražare, priroda je postavila beloglave supove, koji visoko kruže iznad glava posetilaca, pružajući autentičan i neponovljiv doživljaj.

uvac

5.Đavolja varoš

Đavolja Varoš je vrlo atraktivan prirodni fenomen koji se nalazi na jugu Srbije, oko 90 km jugozapadno od Niša. Čine je 202 kamene figure koje su nastale dugotrajnim i strpljivim radom prirode.

Pročitajte i  Sve što vam je potrebno naći ćete na buvljaku!

đavolja varoš

6. Meandri Zapadne Morave

Zapadna Morava teče kroz centralnu Srbiju, a zajedno sa Južnom Moravom pravi Veliku Moravu. Na mestu kod planina Ovčar i Kablara poznatom još i kao srpska Sveta gora zbog mnogih svetinja koje se tu nalaze, Zapadna Morava pravi predivne meandre.

meandri morave

7. Prerasti na Vratni

Kanjon reke Vratne, koji se nalazi u Negotinskoj krajni teško je pristupačan, a zbog toga još više interesantan posetiocima i ljubiteljima prirode. Na malom prostoru reka Vratna izvajala je predivne prirodne fenomene u obliku kamenog mosta. Ovaj predeo poznat je i po mnogim skrivenim pećinama i uvalama.

Pročitajte i  Prisilne misli: Kako da se oslobodite lažnih ideja koje pokušavaju da zagospodare vama

prerasti na vratni

8. Vodopad Prskalo

Prskalo, vodopad na južnom Kučaju, stvorila je najmaštovitija igra vode i krečnjaka. I on se nalazi pored samog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici.

prskalo

9. Litica u Sremu

Sa ove litice pruža se predivan pogled na reku. Ova litica je i pravi izazov na najhrabrije avanturiste.

srem

10.Vodopadi Sopotnice

Vodopadi Sopotnice, u jugozapadnoj Srbiji, na 17 kilometara od Prijepolja, predstavljaju pravi odmor za oči. Reka Sopotnica svojim kratkim tokom brzo se uliva u čarobni Lim. Najveći vodopad je visine oko 30 metara i na njemu se nalazi nekoliko sređenih starih vodenica.

sopotnica vodopadi

Specijalitet potekao iz Šumadije: Pečenje na ražnju je omiljeno jelo u Srbiji

Na prostorima Balkanskog poluostrva pečenje na ražnju pripremano je...

Makoš guba: Tradicionalna poslastica iz vojvođanske ravnice

Predstavljamo vam još jedan od starih recepata iz vojvođanske...