Ко треба да буде глава куће, мушкарац или жена, открива нам Владета Јеротић

0
7207

Да ли глава куће треба да буде муж и жена? На питање поводом ког се у Србији воде бројне полемике свој одговор је дао и познати српски академик, угледни психијатар и књижевник, проф. др Владета Јеротић.

На промоцији књиге Александра Гајшека “Агапе антологија 2” на Коларцу гост је био Владета Јеротић. Говорећи о књизи, казао је и следеће:

– Све је сложеније него што изгледа, тако да мушкарац и жена… не знам шта ће бити. Питам поједине епископе како је хришћанска црква у целини дозволила да малтене 2000 година жене нису слали ни у основну школу. Па откуд би то Бог дао тако? Не може то више, жене су одавно дигле главу с правом, али морају да пазе добро. Увек кажем – жене драге, немојте плашити мушкарце, можда је тако патријархат и настао.

Pročitajte i  Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

– А шта је било пре патријархата? Никако то да докучим до краја. Врло је вероватно да је било матријархата, кажу антрополози, не Јеротић. Где? Када? У ком обиму? Има легенда да су мушкарци силом, ратом, то отели од жена. Али то није била та врста власти, највероватније, коју је после мушкарац преузео.

Pročitajte i  Ковртањ на Мали Божић: Уместо василице, спрема се и овај округли обредни колач са рупом у средини

– Добро, многим женама је то природно – па нека буде он главни, па породица, па треба неко да води све то. Па што не би једно и друго водили? Допуњујући се. Али волећи се пре тога. Брак не може бити исти првих некол’ко година, па онда већ имају по 30 и више година. Па требају да погледају шта је било. Па 40 година, па 50 година… па 70 година. Па затна свадба се прославља. Нису преварили једно друго 50 година. То је фантастично, данас тешко замисливо. Човек је иначе фантастично биће. Кад је стваралац па има фантазију – милина. А кад није стваралац, а има фантазију, онда ми лечимо.

Pročitajte i  Симболика сламе за Бадњи дан: Нисте ни слутили какву заправо улогу има слама коју уносите у домове заједно са бадњаком

Да закључимо… Љубав је та која треба да буде “глава” сваке породице. Она је главна и као таква захтева равноправност.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име