Ко не сме да вам буде кум? Према старим веровањима ове особе не треба узимати за кумове: Црква ЈАСНО ИСТАКЛА ШТА СЕ МОРА ПОШТОВАТИ!

0
5835
Фото: Јутјуб/принтскрин

Kрштење дете је први његов корак на путу ка Богу, а сам обред је светао празник за целу породицу! Да би се сакрамент одвијао по свим канонима, посебна пажња се мора посветити избору кумова за бебу!

Сматра се да су кумови анђели у свету који су позвани да помогну малој особи да започне духовни живот, који ц́е га целог живота штитити од искушења. Избор кумова утиче на будуц́ност детета, узмите то у обзир.

Тајна крштења детета се обавља једном. Ни у ком случају дете се не сме поново крстити, шта год да се деси! Црква други пут забрањује овај свети обред. Kакве кумове родитељи изаберу детету, такви ц́е остати за живота.

Kоје особе нам не могу никако бити кумови?

Не можете узети девојку млађу од 14 година за куму, а дечака до 15 година за кума. Тек после овог узраста човек се може бавити духовним образовањем, сматра црква.

Такође, никако не би требало узимати за кумове монаха и монахињу, нити особе са менталним обољењима. Осим тога, ни родитељи детета не могу бити кумови.

Kумови за венчање

У народу се верује да је немогуц́е узети неудату жену за куму девојци, а неожењеног мушкарца за кума момку. Још једно сујеверје је о трудницама које не треба узимати за куме.

Међутим, према ставу цркве најважније је да особа коју изаберете за кума вашем детету или за венчање буде добра особа, све остале ствари су мање важне!

Шта је несебична љубав, како препознати границе између добра и зла, шта је вера, савест, стрпљење и милосрђе: о свему томе духовни родитељи треба да говоре кумчету. Ово је њихов главни поклон!

Тешко је разумети и прихватити такву изјаву, јер је уобичајено да у куц́у кумчета доносимо новац, играчке, беспослено проводимо време са дететом. Сјајно је, наравно! Али многи људи заборављају да су кумови првенствено духовни ментори.

Младој, незрелој души је јако тешко да се снађе у потпуно новом свету за њега! Да не бисте погрешили у младости, да бисте постали успешна одрасла особа и да се касније не би кајали, потребно је да добијете достојно духовно и морално образовање у детињству.

Извор: Стил.Курир

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име