Најбољи рецепт за домаћи кечап: Пун здравих састојака, са овом мером трајаће вам целе зиме

Kуповни кечап је препун шећера, у себи има врло мали проценат правог парадајза, као и осталих здравих састојака. Зато је најбоља опција да своју зимницу употпуните овим рецептом за домаћи кечап. Прави се веома лако, а не изискује ни много новца. Kонзервисан је пастеризацијом.

Неопходни састојци:

5 кг зрелог парадајза,
2-3 гранчице целеровог лишћа,
40 грама шећера,
1 дл винског сирћета,
2 дл уља,
3 листа лорбера,
5 љутих папричица (уколико желите љут кечап),
1 кашика соли
Ова количина производа је довољна са осам мањих тегли.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Начин припреме:

Опрати, посушити кухињским убрусом, па ситно исецкати лишће целера. Врло ситно исецкати љуте папричице. Парадајз ољуштити и самлети у блендеру. Уколико имамо машину за прављење сока од парадајза, која приликом млевења одваја љуске од плода, употребићемо њу.

Сок од парадајза ставити у већу шерпу, па га загрејати до кључања, а затим смањити температуру на врло тихо кување. Додати сецкан целер, уље, сирће, шећер, со, лорбер и папричице. Kувати колико је потребно да би се количина смањила на 1/3, у почетку мешајући повремено, а касније чешће. Проверити да ли је кечап довољно слан, па досолити уколико је потребно.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Одабрати и опрати лепе тегле које нису оштећене, оставити их да се оцеде, а пола сата пре завршетка кувања кечапа ставити их на решетку у рерни, наопако окренуте, да се угреју и добро осуше на 100°Ц. Искључити ринглу на којој се кувао кечап, а и рерну. Вадити сувом крпом једну по једну теглу, и увек затворити врата од рерне да се остале тегле не би хладиле. Пунити тегле кечапом помоћу мање кутлаче или левка за пуњење тегли.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Испод сваког поклопца ставити комад целофана, да кечап не би дошао у додир с поклопцем. У случају да немамо поклопце, ставити по 2 комада целофана с две гумице.

Тегле увити у нешто топло, добро их ушушкати и оставити да се хладе наредна два дана. Потом их одложите на неко хладно и тамно место.

Извор: Стил.Курир

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...