Корен СРПСКЕ ДРЖАВЕ оронуо као ЗАПУШТЕНА КУЋА: Цркву стару 200 година једе ЗАБОРАВ

1
383
Фото: Јутјуб/принтскрин/Заборављени коријени

Да ли знате за, муком изграђену, цркву стару скоро два века уз коју је расла и српска основна школа?
Недалеко од цркве раније је стајао и споменик српском краљу Александру И Kарађорђевићу. Знате ли за ризницу са више од 20 вредних икона старих и по шест векова?

Затим, друштво “Српски соко” које је 1912. године помогло оснивање братског “Муслиманског сокола”. Српско православно певачко друштво чију химну је написао Алекса Шантић, а рад хвалио Стеван Мокрањац?

Pročitajte i  Био је најбољи градоначелник: Бранко Пешић није имао ни шофера, ни секретарицу, а изградио је пола данашњег Београда

А да ли можда знате да и ту светињу неко отима?

Отима је заборав кидајући сваког дана нове фрагменте фресака светитеља и бацајући их на под где су годинама у тишини расуте биле, а расуле су се јер се пред њима одавно нико Богу није молио.

Храм светог Прокопија у Високом, заборављени корен српске историје, остављен на милост вјетровима, оронуо је као запуштена кућа поред које данас једино бор уздише.

Pročitajte i  Једина жена којој је посвећено житије: Због српског владара променила је веру, а црква је прогласила за светицу

Србија Данас

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Хвала за ову објаву, корисна је за млађе нараштаје. Пре извесног времена прошао сам кроз Високо,фасада на цркви је обновљена. Не знам јел још ишта поправљено али она баш доминира својим положајем и изгледом!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име